Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solar vidare trots ökade risker

Trots risken för återfall av hudcancerformen malignt melanom fortsätter fyra av tio som tidigare drabbats av sjukdomen att sola.

Annons

En ny internationell studie visar att svenskar är det folk som tycker att det är allra viktigast att få sig en snygg solbränna.

I undersökningen har 8 000 människor från hela världen fått svara på frågor om sina solvanor. Resultatet visar att svenskarna är det folk som skyddar sig minst och bränner sig mest i solen.

Lena Fåhraeus Morin, som är överläkare vid landstinget Gävleborg på hudmottagningen i Gävle, tror att det delvis kan bero på att folk inte är medvetna om att de utsätter sig för solens strålar, när de inte aktivt solar.

– Till viss del kan det vara så att folk inte ser det som att de solar när de bara visas utomhus medan det är soligt. Och då tänker man kanske inte på att man behöver skydda sig, säger hon.

Näst efter Australien är Sverige det land som har störst andel av malignt melanom bland befolkningen. Sedan 1960-talet har antalet fall fördubblats vart tionde år. För Lena Fåhraeus Morin är ökningen påtaglig.

– Vi ser mycket mer av det nu. För mellan 20 och 30 år sedan såg man kanske två fall per år. Nu ser vi en otrolig ökning här, säger hon.

Mer läsning

Annons