Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnspolitiker om regionförslaget: "Norrlandsdelen är ingen big deal för mig"

/
  • Magnus Svensson (C), oppositionsråd i Söderhamns kommun.
  • Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd i Söderhamns kommun.

Under onsdagen kom förslaget om att slå ihop Gävleborg med fem andra regioner och bilda en Svealandsregion. I Söderhamn ser både kommunalrådet och oppositionsrådet fördelar med den tänkbara indelningen.

Annons

Det har länge spekulerats i hur de nya storregionerna ska se ut. På onsdagen presenterades förslaget som regeringens utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson har tagit fram.

Gävleborg föreslås gå samman med Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland och bilda en Svealandsregion. Om förslaget går igenom kommer sex storregioner att bildas i Sverige.

Läs mer: Gävleborg blir del av Svealand

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd i Söderhamn, ser flera fördelar med förslaget.

– Det blir spännande att följa, först och främst beslutsprocessen. Vad jag förstår finns det ett starkt stöd och jag hoppas att det blir ett beslut. Jag vill att man ska köra på så att det blir skarpt 2019, säger han.

Han ser positivt på att Gävleborg skulle bli en del av en större region än i dag, och förutom sjukvården tänker han sig också att frågan om ett dubbelspår på Ostkustbanan skulle kunna bli mer aktuell vilket skulle underlätta för söderhamnarna eftersom möjligheten till jobb skulle bli fler.

– Vi kommer i så fall att vara medlem i en region som är större och starkare än den vi har nu. Ur ett kraftsamlingsperspektiv så är det sjyst sjukvård och mer resurser till regional utveckling. Jag tror att det kommer att bli bra. Gävleborg är litet, och man jobbar redan tillsammans med de här länen och då skulle det bli en och samma organisation i stället.

Läs mer: Ledare: Svealand blir den nya storregionen i framtiden

Att Gävleborg, om förslaget går igenom, skulle tillhöra Svealand i stället för Norrland spelar mindre roll tror Lindestam. Den identiteten menar han ändå inte är så tydlig i Hälsingland.

– Identiteten tror jag att vi har först och främst på den orten vi lever. I andra hand kommunen och i tredje hand så känner man sig som hälsingar mer än gävleborgare. Och det kommer man göra senare också tror jag. Norrlandsdelen är ingen big deal för mig.

Oppositionsrådet Magnus Svensson (C) ser möjligheten till en ökad decentralisering om Gävleborg skulle ingå i en Svealandsregion. Än så länge tycker han att det främst har handlat om att visa en karta, det han ser som intressant är vad innehållet ska bli.

– Det handlar om vilka statliga saker man kan avsäga för att regionerna ska få större makt att bestämma. Som statliga myndigheter som skulle kunna ligga här. Det finns säkert en massa möjligheter.

Därtill tillkommer också att Gävleborg skulle bli en del av en region med många högskolor i bland annat Borlänge, Örebro och Falun men också universitetet i Uppsala.

– Rent utbildningsmässigt hamnar vi i en bra region. Vi behöver ju höja vår kompetens så det är bra om vi hamnar i en mer intensiv utbildningskultur.

Läs mer: Ledare: Regionfrågan: Decentraliserat förutsättning för framtida framgång

Tanken är att storregionerna ska ha ett eget regionsjukhus, en egen universitetsmiljö och en gemensam arbetsmarknad. De ska också vara ungefär likvärdiga i befolkning och yta.

Regionen där Gävleborg ska ingå har i dag omkring 1,7 miljoner invånare fördelat på 66 kommuner.

– Det blir en stark region, sa Barbro Holmberg på onsdagens presskonferens.

Mer läsning

Annons