Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn Hälsinglands mest skuldsatta kommun

Söderhamns kommun har skulder på nästan 84 000 kronor per invånare. Det är mest av Hälsingekommunerna, visar en sammanställning gjord av Svensk kommunrating.

Annons

Under de närmsta åren kommer landets kommuner att bli mer och mer skuldsatta, spår Sveriges Kommuner och Landsting. En sammanställning från Svensk kommunrating visar dock att en del kommuner drogs med stora skulder redan under högkonjunkturåret 2008.

Värderingsföretaget Svensk kommunrating har rankat samtliga av landets 290 kommuner och utgått från det som kallas bruttoförpliktelsebelopp vilket innebär kommunens totala skulder som består av tre olika delar. Det är långa och korta skulder, pensionsskulder som kommunen har för sina anställda samt all borgen som kommunen går in med till bostadsföretag, anläggningar och liknande.

I Hälsingland är det Söderhamn som är mest skuldsatt. Med nästan 84 000 kronor per invånare finns kommunen på plats 55 på listan. Nordanstig är den hälsingekommun som har minst skulder, med knappa 55 000 kronor per invånare återfinns kommunen på plats 226.

Enligt Svensk kommunratings vd Hans Jensevik kan en kommun ha höga skulder på grund av att den äger ett stort antal verksamheter, medan andra kommuner inte äger mindre.

- Typexemplet är Skellefteå, där äger kommunen mycket och driver bland annat en etanolfabrik som går med förlust. Sedan finns det kommuner som till och med säljer av allmännyttiga bostäder och väljer att inte äga något alls.

Mer läsning

Annons