Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan du besöka Hälsingland i succéspelet Minecraft

/
  • Snart kan du vandra runt i en digital landskapsmodell av din kommun i spelet Minecraft.

Monstersuccén Minecraft har redan lite Hälsinge-DNA i sig då skaparen Markus "Notch" Persson växte upp i Roteberg. Nu ser Lantmäteriet till att hela Hälsingland flyttar in i datorspelet.
– Vi vill gärna få fler barn att använda kartor och spelbaserat lärande är ju på stark frammarsch, säger Peter Nyhlén på Lantmäteriet.

Annons

I Youtube-videon ovan kan du se ett exempel på hur kartorna kommer att se ut och fungera.

Som en tidig julklapp till alla spelare. Så beskriver Lantmäteriet sitt initiativ att med start den 18 december släppa en landskapsmodell över Sverige i det populära datorspelet Minecraft.

Läs mer: Marcus "Notch" Persson är Rotebergs enda miljardär

Modellen bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata. Det innebär att hela landet kommer att finnas som en virtuell kopia med sjöar, berg, vägar och järnvägar i spelet.

För den som inte är bekant med Minecraft är det ett svensktutvecklat datorspel som nått stora framgångar världen över med sina oändliga möjligheter för spelarna att bygga och skapa sina egna världar.

– Vi vill gärna få fler barn att använda kartor och spelbaserat lärande är ju på stark frammarsch, så vi tror att det här är ett bra sätt, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

Enligt honom ger det här myndigheter och företag möjligheter att snabbt och enkelt skapa tredimensionella miljöer. Något som i sin tur gör att det kan användas som ett verktyg för samhällsplanering, i synnerhet för att nå ut till och engagera ungdomar, till exempel i samband med planeringen av nya bostadsområden.

Läs mer: Se Minecraftsskaparens villa – för en halv miljard kronor

Söderhamnspolitikern Magnus Svensson (C) var snabb med att prisa Lantmäteriets initiativ på Facebook.

– Det här är himla spännande. Det kan vara ett sätt att få med ungdomar när vi jobbar med översiktsplaner och detaljplaner, så att det inte blir samma gamla personer som sitter med på mötena, säger han.

Även Söderhamns samhällsplanerare Eva Widergren ser Minecraft som ett lockande verktyg.

– Det här kan vara ett sätt att bjuda in ungdomar i dialogen kring vår nya översiktsplan. När det inte fungerar att bjuda in till möten gäller det att hitta nya vägar att nå ut, säger hon.

Läs mer: Edsbybördige Notch fick 14 miljarder för sitt spel

Att Lantmäteriet släpper kartor av Sveriges landskap i Minecraft är en del i myndighetens pågående arbete för att släppa kartdata fri. Vid årsskiftet släpper Lantmäteriet Vägkartan, Terrängkartan, Fjällkartan och en rikstäckande positioneringstjänst med meternoggrannhet fria. Redan i somras släpptes Översiktskartan och en enkel höjdmodell.

– Vi vill att vår kartinformation ska komma till nytta i hela samhället. Därför jobbar vi för att göra den tillgänglig enkelt och gratis för alla. Att vi tjuvstartar med att släppa kartorna i Minecraft före julafton är ett led i arbetet att även få den yngre generationen att använda och se möjligheterna med geodata från Lantmäteriet, säger Peter Nyhlén.

Mer läsning

Annons