Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb behandling avgörande vid hjärtinfarkt

/
  • Direkt när ambulanspersonalen träffar Stig, sätts en kanyl att ge läkemedel genom.
  • Det gäller att hålla ner hjärtverksamheten så mycket som möjligt när det finns misstankar om hjärtinfarkt. Ambulanspersonalen lyfter Stig så att han inte behöver anstränga sig.
  • Per Hansson visar hjärtdefibrillatorn som tas med när Stig transporteras från akutintaget till PCI-labb där sprängningen görs. Det finns risk att Stig drabbas av ett hjärtstillestånd.
  • Innan Stig kommit in i ambulansen har han fått elektroder på bröstet och ryggen. EKG-kurvan skickas direkt till Gävle sjukhus där en läkare bestämmer om resan ska gå direkt till Gävle för en ballongsprängning.
  • Ambulanssjukvården är nuförtiden något helt annat än för 10–15 år sedan.– Det är en akutmottagning på hjul, säger ambulanssjuksköterskan Per Hansson.
  • Hjärtläkaren Robert Kastberg på PCI-labb vid Gävle sjukhus går in i ett kärl i Stigs arm. Där kan man föra in ballonger som öppnar kärlen och sedan lägga in små metallrör som gör att kärlen inte förträngs snart igen.

Hälsingar som behöver en akut ballongsprängning måste först till Gävle.

Det är viktigt att en hjärtinfarkt behandlas snabbt. Redan innan patienten kommit in i ambulansen sätts behandlingen igång.

Annons

Stig Östlund arbetar vid ambulansen i Gävle. Den 2 februari förra året drabbades han av en hjärtinfarkt.

– Jag hade inte känt något före. Jag var på jobbet och städade ambulansen, när jag tyckte det var svårt att använda vänsterarmen Jag fick ont i bröstet, men tänkte att jag sträckt mig.

En kollega kontrollerade Stigs puls, som var ojämn. Han blev uppkopplad till EKG. När hjärtinfarkten konstaterats kom han snabbt till PCI-labb vid Gävle sjukhus där han fick hjälp med en ballongsprängning av kärlet.

Drygt ett år senare fick Stig vara med om samma sak igen, men den här gången var det inte på riktigt. Landstinget ville visa vilken hjälp den som får en akut hjärtinfarkt kan räkna med.

– För tio–femton år sedan hade det inte alls gått till så här. Längre tillbaka var ambulansen ett transportmedel. Först sköttes ambulansen av taxi, sedan av räddningstjänsten. Här i Gävleborg tog landstinget över 1976. Nu är det en rullande akutmottagning, säger ambulanssjuksköterskan Per Hansson.

Framför länets media spelades ett realistiskt drama upp. Någon har ringt till SOS Alarm. Redan utifrån uppgifter om symtomen, som tryck över bröstet och ont i vänster arm, konstateras där att det rör sig om en misstänkt hjärtinfarkt.

Redan innan Stig läggs på båren, sätts elektroder på bröstet och ryggen. Ambulanspersonalen kan på EKG-kurvan direkt se tecken på att ett kärl kan vara igensatt. Bilderna skickas till Gävle sjukhus där en läkare bedömer bilderna och avgör om resan ska gå direkt till Gävle.

Om ballongsprängning är aktuell ordinerar läkaren propplösande medicin som ambulanspersonalen ger patienten.

Men redan när ambulansen träffar den sjuke kopplas syrgas in och patienten får nitroglycerin och morfin.

Morfinet är smärtstillande och ångestdämpande. Det kan vara viktigt för att sänka hjärtaktiviteten, något som är betydelsefull för att inte förvärra skadan.

Från och med 2005 finns sjuksköterskor i alla länets ambulanser.

– Det har gjort att vi kan ge mer läkemedel. För sju–åtta år sedan hade Stig bara fått syrgas och ingen EKG hade gjorts på plats. Är transporten lång så säger det sig självt att det har betydelse om behandlingen kan sättas in redan på plats, i stället för när man kommer fram till sjukhuset, säger Per Hansson.

Ballongsprängningar görs i Gävle sedan 2001. Kostnaden har halverats jämförts med när behandlingen köptes från Uppsala.

Möjligheten finns ingen annanstans i länet. Därför måste även alla hälsingar som behöver det, köras till Gävle.

150 till 200 sådana görs akut varje år i Gävle och klaras av på mellan tio minuter och en timme. 90–95 procent av patienterna som kommer akut överlever.

– Det är mycket viktigt att komma hit snabbt, säger hjärtläkaren Robert Kastberg som utför ballongsprängningarna. Det är mycket värt om man kommer hit inom en timme. Efter sex timmar klarar man inte sig utan bestående skador som kan ge hjärtsvikt, som innebär i sin tur framför allt ger andningssvårigheter.

Mer läsning

Annons