Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittsskyddsläkare tror på nytt vaccin

Landstinget har konstaterat det tredje fallet av svininfluensa i Gävleborg.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo vill tona ner tvivlen kring det nya vaccinet som ännu aldrig använts på människor.

Annons

33 personer i länet har testats efter misstankar om möjlig svininfluensa. Signar Mäkitalo är rätt säker på att det finns fler personer än de tre upptäckta som varit sjuka.

Han kan ännu inte säga något om när smittan kan vara allmänt spridd i länet. Det verkar inte ännu ske någon smittspridning.

– De som blivit sjuka har antingen varit utlandsresenärer eller haft direkt kontakt med människor som varit utomlands.

Den senaste insjuknade är en 24-årig kvinna från Gästrikland som hade haft kontakt med bekanta som nyligen varit i London. Hon är i dag frisk.

De första doserna till den allmänna vaccinationen levereras i slutet av september. De först vaccinerade har sitt skydd fyra till sex veckor senare, efter två sprutor.

Landstingen går nu dock ut med enkla uppmaningar: tvätta händerna ofta, nys och hosta i armvecket, stanna hemma om du är sjuk.

Vaccinet mot svininfluensan, det som landstinget satsat 35 miljoner kronor på, ifrågasätts från vissa håll. Vaccinet är helt nytt och det har ännu inte klargjorts om det fungerar på människor.

– Det har gjorts laboratorietester. Den information som jag fått från Socialstyrelse och Smittskyddsstyrelsen har varit lovande. Enligt en telefonkonferens som jag var med på i morse pågår nu tester på olika grupper av människor, gravida till exempel, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons