Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut med neurologer i Hudiksvall

Det finns inte längre några specialläkare i Hudiksvall för dem som har MS, Parkinson och andra neurologiska sjukdomar, inte ens inhyrda.
Däremot har Bollnäs fått den sjuksköterska som Parkinsonföreningen efterlyste för två år sedan.

Annons

Sköterskan i Bollnäs finns emellertid i Bollnäs bara en dag varannan vecka. En tillrest läkare kommer dit ungefär en gång i månaden.

I mars skrev Parkinsonföreningen i länet till den ansvarige verksamhetschefen Reidunn Wettermark. Styrelsen ville veta hur framtiden ser ut för deras medlemmar. Många känner oro och konstaterar att tillgängligheten till vården blivit sämre.

Egentligen ska länet ha sju neurologer, men det finns i dag bara två.

Reidunn Wettermark hänvisar till rekryteringssvårigheter. Det går inte att på lång sikt bemanna en mottagning med enbart hyrläkare, som skett i Hudiksvall. Därför har verksamheten i Hudiksvall från och med februari flyttats till Gävle.

– Det är alldeles för liten tillgång på läkare, säger Eskil Persson, ordförande för länsföreningen. Det här är en grupp i skymundan. Jag vet inte hur de ska kunna få hit några läkare heller. Det ska vara om de rekryterar i Östeuropa.

Ambitionen är att skapa viss läkarverksamhet i Hudiksvall med hjälp av Gävleneurologerna, men under förra året slutade också två av de fyra läkarna i Gävle.

Reidunn Wettermark tycker ändå kvaliteten på vården är tillräcklig.

– Vi klarar det genom att hyra in. Vi har tre neurologer kontrakterade för hela året, så det är inte olika personer som kommer och går.

Sjuksköterskor kan i dag sköta en större del än tidigare av den neurologiska vården. I samband med koncentrationen till Gävle utökades sjukskötersketjänsterna från 2,75 till 3,75.

Mer läsning

Annons