Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdare får kulturpris

Landstinget ger slöjdaren och hemslöjdspedagogen Helena Hagström från Vallsta ett av årets kulturpriser.
Det andra går till en journalist och författare född i Bollnäs.

Annons

Helena Hagström får priset för sitt arbete med att till barn i Bollnäs kommun sprida kunskap om hemslöjdens material, teknik och skaparglädje. Hon var med och grundlade för den första hemslöjdlärartjänsten på grundskolenivå.

Genom sitt ideella arbete har hon också spritt sin slöjdglädje och entusiasm till barn och vuxna långt utanför Bollnäs kommuns gränser, säger motiveringen.

Ulf Ivar Nilsson är född i Bollnäs, men har arbetat under många år på Arbetarbladet i Gävle. Både i artiklar och i nio böcker har han lyft fram Gästriklands och Gävles historia. Ulf Ivar Nilsson, som nu bor i Stockholm, publicerar inom kort en ny bok om Gävles 1900-tal.

Ulf Ivar Nilsson är också tecknare och hans humoristiska och samhällskritiska teckningar publiceras i tidningar runt om i landet.

Kulturpriset består av en bronsstatyett av Delsbokonstnären Diana Andersson.

Landstinget delar också ut sex kulturstipendier. Tre av dem som får 20 000 kronor vardera har hälsingeanknytning.

Textilkonstnären Marie Gunnarsson, Järvsö vill utveckla sin utomhuskonst. Manusförfattaren och regissören Helena Brusell, Jättendal vill fortsätta utveckla sitt teaterprojekt Trollstigen i Mellanfjärden. Slagverkaren och musikern Petter Berndalen, uppvuxen i Bollnäs, vill involvera film och dansare i sitt arbete där han vill hitta ett nytt sätt att spela slagverk inom svensk folkmusik.

Mer läsning

Annons