Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulderna till Kronofogden ökar

Lågkonjunkturen har satt sina spår och nu ökar skulderna till Kronofogden. Bara i Hudiksvall delar drygt 1 500 personer på en skuld om 600 miljoner kronor, mest i hela länet.

Annons

– Generellt i hela riket, så ökar skuldsättningen och har gjort det i flera år, säger Anna Jansson, kommunikatör, Kronofogden Gävleborg.

Det är antalet skuldmål som ökar drastiskt, det är inte lika stor ökning bland antal personer. Hon menar att fler lever på krediter vilket innebär fler räkningar och därmed mer som kan gå fel. Men även finanskrisen har gjort sitt.

– Vi har ju normalt en eftersläpning men vi märkte av lågkonjunkturen tidigt att det ändå var en markant ökning under året, säger hon.

Men det är viktitg att komma ihåg att en person kan ha en jättestor skuld som driver upp statistiken, påpekar Anna Jansson.

I går skrev tidningen om att var femte hälsing är skyldig mer än de äger. När kostnaderna blir för betungande och det är svårt att betala tillbaka, hamnar allt för många hos Kronofogden.

Marianne Östberg är budget- och skuldrådgivare i Hudiksvalls kommun och hon hjälper personer att lägga upp en budget samt utför skuldsanering för de som dragit på sig så stora skulder att det i princip är omöjligt att betala tillbaka.

– Otroligt vilka siffror, det är allvarlig. Jag märker ofta att det är många som inte vågar komma till en början, utan de väntar för länge tills de ser att det inte finns någon annan utväg, säger hon.

Mer läsning

Annons