Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skrämmande att de kan anställa någon sådan"

En patient som träffat den avstängda läkaren är kritisk till att läkaren anlitats av landstinget.

- Det är så hård kontroll med referenser och liknande i andra yrken, så man kan fråga sig varför det här kan hända inom sjukvården?

Annons

En 66-årig läkare som förlorat sin legitimation och som misstänks ha sexuellt förgripit sig på en patient har avslöjats i Hälsingland.

66-åringen har hyrts in av landstinget genom bemanningsföretaget Ad medicus, med säte i Uddevalla.

Fredrik Johansson är bemanningskonsult åt landstinget Gävleborg. Enligt honom har landstinget ett ramavtal med 53 bemanningsföretag som förser organisationen med hyrläkare.

Enligt avtalet har bolagen ett ansvar gentemot landstinget att kontrollera hyrläkarnas referenser och göra en kontroll hos Socialstyrelsen.

– Vi ska kunna förlita oss på att denna kontroll är gjord. Framkommer det något ska vi bli informerade om detta. Tyvärr så har det inte fungerat i det här fallet och när vi började fatta egna misstankar så gjorde vi själva en kontroll, säger han.

Förra veckan togs därför läkaren omgående ur tjänst.

Fredrik Johansson ser bemanningsföretagets agerande som ett avtalsbrott. Vilka konsekvenser det får är i dagsläget oklart.

En konsekvens av att läkarens förskrivningsrätt dragits tillbaka är att de recept han utfärdat inte längre är giltiga.

Det fick en patient som behandlats av läkaren erfara då han inte fick ut sin medicin från apoteket.

– Som tur var klarade jag mig utan den i några dagar, tills jag fick ett nytt recept. Men om det vore någon som haft värre psykiska problem än jag skulle den kanske ha drivits till självmord, säger han.

Patienten berättar att 66-åringen uppträtt oprofessionell och haft en "spydig attityd".

I efterhand är han kritisk till att en sådan läkare tillåts jobba. I synnerhet med patienter som lider av psykiska besvär.

– Det är skrämmande att de kan anställa någon sådan. Det är så hård kontroll med referenser och liknande i andra yrken, så man kan fråga sig varför det här kan hända inom sjukvården?

Mer läsning

Annons