Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården kostar för mycket - stärks med 25 miljoner

/
  • Länets sjukvård får ytterligare 25 miljoner kronor för att täcka ökade kostnader.

Sjukvården blir mycket dyrare än tänkt. Region Gävleborg skjuter till mer pengar, men den politiska oppositionen är kritisk till hur regionens ekonomi sköts.

Annons

Kostnaderna för läkemedel och för patienter som får vård i andra län har dragit i väg. Nu har regionfullmäktige bestämt att ge sjukvården ytterligare 25 miljoner kronor.

– Det är ett besvärligt läge inom sjukvården. Det är en situation vi delar med resten av regionerna och landstingen i Sverige, säger regionrådet Hannah-Karin Linck (C).

LÄS MER: Region Gävleborg måste se över finanserna - vårdens kostnader stiger för snabbt

Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard hävdar att problemet är att vården har fått för lite pengar att röra sig med.

– Det är inte första gången vi tar beslut om tilläggsanslag till sjukvården. Men varför blir det hela tiden underskott? Frågan är vad ytterligare 25 miljoner kronor för nytta om inte är ekonomin är i balans. Jag hade gärna sett mer resurser till vården från början, säger han.

Margareta Sidenvall (KD), fullmäktigeledamot, tycker att hälsocentralerna har fått för lite resurser i majoritetens (S, MP, C, V) budget.

– Nu går primärvården med underskott, samtidigt drog majoriteten ner anslagen från föregående år. Vi var många ledamöter här som varnade för att göra det. Justerar ni nu budgeten till nästa år? säger hon.

LÄS MER: Befolkningen ökar - regionpolitiker varnar för skattehöjning

Regionrådet Tommy Berger (S) efterfrågar sans i debatten.

– Ett underskott på 25 miljoner är på fel sida nollstrecket, men sjukvården i länet omsätter nästan 7 miljarder kronor om året. Det indikerar ett väldigt måttligt underskott. Vi är inte helt i balans, men väldigt nära. Många regioner och landsting skulle vilja ha det utrymmet. Vi tar ansvar för finansieringen. För ett par år sedan höjde vi landstingskatten för att vi såg att sjukvården hade för lite resurser, säger han.

LÄS MER: Regionfullmäktige: Regionen har bra ekonomi - men stigande vårdkostnader oroar

Mer läsning

Annons