Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskrivningarna ökar snabbare än i andra län

Sjukpenningsdagarna har ökat i Sverige under årets två första månader.
Ökningen är större i Gävleborg än i hela landet sammantaget.

Annons

Försäkringskassan kallade under tisdagen till presskonferens i Stockholm för att berätta om förändringarna som skedde i Sjukförsäkringen vid årsskiftet och vilka effekter man eventuellt redan kan se av dem.

Sjukpenningtalet är ett mått både på hur många som är sjukskrivna och hur länge. I februari var talet 6,9 dagar per år och person. Det är en ökning med 0,8 dagar på ett år. Under årets två första månader skedde en ökning med 0,1 dagar.

Vid årsskiftet låg Gävleborg på rikssnittet, men under januari och februari skedde en ökning med 0,2 dagar och nu ligger länet strax över rikssnittet, på 7 dagar.

– Sedan 2002 har sjukpenningtalet minskat från 18 dagar och var som lägst vid årsskiftet 2010/2011 då det var nere på 6 dagar. Av den ökning vi nu ser står de som återvänder efter att ha blivit utförsäkrade för 70 procent. Vi tror inte att det är en ökning som kommer att fortsätta bli större. Vi tror att gruppens storlek kommer att stabilisera sig. Det är svårare att säga något om ökningen av helt nya sjukfall, sa Laura Hartman, chef för Försäkringskassans Analys och prognos vid pressträffen.

Än så länge finns ingen länsstatistik över hur stor del av ökningen som utgörs av återvändare respektive nya sjukfall.

Mer läsning

Annons