Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskebristen i sommar riskerar att förvärras – hårdare krav på legitimation

/
  • Det blir extra tufft att klara sommarbemanningen i sjukvården i år. Orsaken är skärpta regler för när nyutbildade sjuksköterskor får börja jobba.

Skärpta krav på legitimation för nyutbildade sjuksköterskor riskerar att skapa luckor i sommarbemanningen i sjukvården i år. Det kan dröja över en månad efter examen innan de nya sjuksköterskorna får börja jobba fullt ut. Då har en stor del av sommaren redan gått.
– Det kommer att bli problem, säger Roger O Nilsson, divisionschef vid Region Gävleborg.

Annons

Bristen på sjuksköterskor gör att det varje år är svårt att få ihop sommarbemanningen inom sjukvården.

Läs även: Regionen upphandlar om nya hyrsjuksköterskor till ambulansen – 22 000 arbetstimmar ska täckas

I år förvärras situationen av att reglerna för när nyutbildade sjuksköterskor får börja jobba i sjukvården skärpts.

– Nyutbildade sjuksköterskor är normalt en viktig del av vår sommarlösning. Vi brukar ta in cirka 70 nyutexaminerade varje år. Vi har varit vana med att de kunnat gå ut i vården ganska omgående efter examen i juni. Men det kommer inte längre att vara möjligt, säger Roger O Nilsson, divisionschef, Medicin, psykiatri och primärvård.

Hittills har sjuksköterskor under utbildning kunnat börja jobba som sjuksköterskor på dispens när de avverkat den femte av sex terminer på sin utbildning. Från och med i år gäller att sjuksköterskorna måste ha både examensbevis och legitimation att visa upp för att få börja arbeta som sjuksköterskor, enligt skärpta bestämmelser från Socialstyrelsen. Problemet är att sådana inte utfärdas direkt vid examen. Det dröjer normalt två-tre veckor att få ut examensbevis från högskolan och sedan ytterligare två veckor att få legitimation från Socialstyrelsen. Det kan alltså komma att dröja en bit in i juli innan de nyutbildade sjuksköterskorna är godkända att arbeta fullt ut i sjukvården.

– Det här kommer att påverka våra möjligheter att bemanna under den första delen av sommaren, konstaterar Roger O Nilsson.

En lösning blir att nya sjuksköterskor inledningsvis får arbeta som undersköterskor. De kommer då att kunna få utföra vissa sjuksköterskesysslor på delegation. När de fått sin legitimation kan de växla upp och arbeta fullt ut som sjuksköterskor.

En annan lösning kan bli att regionen söker dispens hos Socialstyrelsen för att under en begränsad tid få använda icke legitimerade sjuksköterskor som sjuksköterskor.

– Vi kommer också att försöka påskynda den administrativa processen kring examensbevis och legitimationer så mycket som möjligt. Det är viktigt att studenterna skickar in sina ansökningshandlingar så fort de är klara med sin utbildning, säger Roger O Nilsson.

För sjuksköterskestudenterna kan det kännas motigt att inte få börja arbeta som sjuksköterskor direkt efter utbildningen. Bernice Skytt, utbildningsledare på Sjuksköterskeprogrammet på Högskolan i Gävle, betonar att reglerna skärpts av kvalitetsskäl. Patienterna ska kunna känna sig säkra på att den personal de möter i vården är legitimerad, menar hon.

– Mitt råd till studenterna är att försöka använda väntetiden på bästa sätt, till exempel se till att man får en ordentlig introduktion. Man ska också försäkra sig om att man fullgjort alla delar i utbildningen och se till att man skickar in alla nödvändiga handlingar när man ansöker om examensbevis och legitimation, säger Bernice Skytt.

Mer läsning

Annons