Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusläkare kräver sekreterare tillbaka

Läkarsekreterarna får sitta kvar på hälsocentralerna.
Men nu kommer kritiken från sjukhusläkare i Hudiksvall som kräver att hela den nya organisationen skrotas.

Annons

Tanken har varit att samla alla läkarsekreterare på skrivcentraler där läkarnas noteringar ska föras in i patientjournalerna. Sedan skulle sekreterarna komma ut till avdelningar och hälsocentraler för att göra vissa sysslor.

Tidigare i veckan backade landstinget när det gäller primärvården, men för specialistvården innebar det i stort sett inga förändringar.

Det har fått ett 20-tal läkare från flera olika specialiteter på Hudiksvalls sjukhus att reagera. I ett debattinlägg kräver de att hela reformen skrotas.

Enligt kirurgen Peter Moberger, initiativtagare till debattartikeln, har även specialistvården fått problem med lång väntan innan noteringar skrivs in i patientjournaler.

– Operationsberättelser vill man kunna läsa snabbt för att se hur de ska följas upp. Sjukgymnaster behöver läsa hur ortopeder opererat, men sjukgymnasterna kan inte komma åt de inspelade diktataten.

Men det som oroar Peter Moberger mest är att läkarsekreteraren inte finns närvarande på avdelningen som ett stöd.

– Det är svårt att sätta fingret på just vilken hjälp man behöver av sekreteraren, men under en dag uppstår olika situationer, som att ett datasystem krånglar eller att något papper ska skrivas ut. Om jag ska göra det själv får patienten sitta och vänta. Det här innebär att mer administration läggs på oss läkare.

Han hävdar att patientsäkerheten är hotad.

– Det är läkaresekreterarna som bland annat bevakat remisser. Med den här organisationen ökar risken att remisser hamnar fel, säger Peter Moberger.

Mer läsning

Annons