Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusens tillgänglighet kartläggs först nästa år

Arbetet har börjat med att se till så att funktionshindrade kan ta sig fram i landstingets lokaler.
Men inventeringen vid länets sjukhus blir färdig först nästa höst.

Annons

Enligt lagen ska alla offentliga lokaler vara tillgängliga för funktionshindrade redan den 1 januari 2010.

– Det är jag medveten om, men nu har vi en plan för hur det här ska genomföras och att det ska vara färdigt under 2010. Jag tycker vi arbetar seriöst med frågan och att vi kan göra det med hedern i behåll, säger länshandikappkonsulent Kristina Lagervall Larsson.

En extern konsult har anlitats för att gå igen alla fastigheter som ägs av landstingets egna fastighetsförvaltning X-fastigheter. Det rör sig om över 400 000 kvadratmeter.

Konsulten inledde sitt arbete i april. I år kommer han att framför allt besöka hälsocentraler och landstingets folkhögskolor. Han ska kontinuerligt rapportera till en grupp där bland annat Kristina Lagervall Larsson och X-fastigheters chef Leif Lindstrand ingår.

– De brister han hittills hittat är sånt som är enkelt att åtgärda och går att göra omgående. Dörröppnare, ringklockor och speglar sitter generellt sett för högt. Det borde också finnas större kontrastverkan i färgsättningen inomhus, för att underlätta för synskadade, säger Kristina Lagervall Larsson.

Samtidigt räknar hon med att det även kommer att krävas mer kostsamma åtgärder.

– Sånt måste vi göra upp en plan för, som sedan får bli föremål för beslut. Jag har svårt att tänka mig att det är något som kan vänta tills hela kartläggningen är färdig.

Mer läsning

Annons