Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seko-skandalen: Svårt att veta var miljonerna försvunnit

Seko-klubben styrelse, som har suspenderats efter att 14 miljoner har försvunnit ur klubbkassan, har granskats under en längre tid efter tips från flera medlemmar. Men förbundskontoret har svårt att få ut handlingar från klubben.

Annons

– Vi har massor med skriftlig kommunikation där det står rakt upp och ner att man inte vill delge oss den informationen, säger Jonas Pettersson, kommunikations- kanslichef på Sekos förbundskontor i Stockholm.

Klubben det handlar om heter Seko Väg och Ban 221 och har medlemmar över hela Gävleborg och Dalarna. Den har sitt säte i Ljusdal och är en av de större av Seko-fackets 20 väg och banklubbar. År 2008 startade klubben en fritidsförening, och det är till den föreningen man flyttade de 14 miljonerna, vilka främst består av medlemsavgifter som har betalats in av de 2 500 medlemmarna under åren.

– Det vi har kunnat se att man har tagit någon form av beslut i den här klubbstyrelsen och sedan gett i uppdrag till en eller två personer att sköta de här transaktionerna, säger Jonas Pettersson.

Enligt Jonas Pettersson har klubben inte velat lämna ut sin bokföring och dokumentation eftersom en fritidsförening är en annan juridisk person än en fackklubb.

– Samtidigt säger man att det är samma personer som utgör styrelse i fritidsföreningen som i klubben. Men den versionen har ändrats från vecka till vecka. Misstankarna har ökat väldigt dramatiskt de senaste månaderna eftersom man verkligen inte har velat visa vad man har använt pengarna till, säger Jonas Pettersson.

Normalt har klubbarna mycket makt över hur medlemspengarna ska användas, men det ska handla om saker som är till medlemmarnas bästa.

– Hade de kunnat visa dokumentation som visar att pengarna har använts till ändamål som är förenliga med stadgarna och de frågor som medlemmarna tycker att vi ska bedriva så hade det inte varit något bekymmer. Men 14 miljoner är väldigt mycket pengar.

Den avskedade ombudsmannen Bosse Hedin från Tallåsen vill för tillfället inte uttala sig, eftersom ett 20-tal personer som har varit inblandade sedan 2008 vill diskutera med advokat innan fler kommentarer ges.

I tisdagens artikel uppgav han dock att pengarna bland annat har gått till en stuga i Malung som medlemmarna ska kunna hyra, och att de inte har någonting att dölja.

– Hade de inte haft något att dölja hade det varit ganska enkelt att visa upp det där, säger Jonas Pettersson, som är fundersam över om en stuga verkligen kan kosta så mycket i de trakterna.

De har heller inte hittat uppgifter om att det skulle finnas en stuga som är tillgänglig för medlemmarna.

– Det finns två husvagnar som medlemmar kan hyra, annars har vi inte sett någonting någonstans, och vi har sökt igenom allt som går att hitta.

Två personer i Gävle Dala Väg och Ban är polisanmälda i frågan. Vilka det är vill åklagaren Patrik Säflund inte gå ut med. Men att man har angett några namn i anmälan är inget som de behöver ta hänsyn till, menar han.

– Det är inget som binder oss på något sätt om man har namngett vissa personer. Man inleder en förundersökning för att utreda ett brott och syftet är att se om man kan hitta bevisning för brott och om någon kan misstänkas för det.

Inom 30 dagar måste de pröva frågan om att inleda förundersökning eller inte.

Ledare: Föreningskulturen avgörande för att 14 Seko-miljoner ska kunna försvinna

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons