Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se när lodjuret besöker tandläkaren: "De äter inte så mycket godis"

Djur får inte lika många hål som människor, men tandsten är ett vanligt problem även i djurlivet.
Vi följde med ett av Järvzoos lodjur till tandläkaren för att inspektera en skadad tand.

Annons

Problem med tänderna är något som inte bara människor lider av, utan det kan även drabba djur.

På Järvzoo har de noterat hur lodjurshonan ätit mindre, och de har länge misstänkt att det kan bero på att hon skadat en hörntand.

Därför sövde de ner lodjuret och tog med det till veterinären och djurtandläkaren Gunnar Schöbel som genomförde en undersökning av det sovande djuret.

Enligt Schöbel är det inte ovanligt att djur skadar sina tänder i bråk eller att biter av den mot något hårt. Men hål är inte lika vanligt.

– Nej, djur äter inte lika mycket godis som oss människor, säger Gunnar Schöbel.

Men djur kan drabbas av tandsten. Det bildas när bakteriebeläggningar kommer i kontakt med saliv och kan leda till inflammation i tandköttet och om det inte behandlas finns det risk för tandlossning.

– Tandsten är ett av de vanligaste problemen för tama hundar och katter, säger Gunnar Schöbel.

Just tandsten var också det största problemet i lodjurets mun och Gunnar Schöbel såg till att skrapa av de värsta beläggningarna.

Den misstänkt skadade hörntanden verkade dock inte bekymra lodjurshonan längre. Den hade trillat av och den delen av tandköttet där tanden tidigare satt var helt läkt.

Mer tänder blir det i veckans avsnitt av Vildriket. Där förklarar rovdjursexperten Benny Gäfvert varför olika djur har olika tänder , och han visar hur man kan bestämma åldern på en älg via en enda tand.

Även "Professorn" pratar om tänder och fokuserar på en av planetens mest fruktade djur som har tusentals sylvassa gaddar i sitt gap .

Mer läsning