Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s personröster kan bli värdelösa

/
  • I år har SD en kandidatlista till kyrkomötet med 55 kandidater, nära en fördubbling sedan valet 2005. Då såg valsedlarna ut som på bilden.

Personröster på Sverigedemokraternas kandidater till kyrkomötet kan kasseras. Partiets lista innehåller kandidater som inte är folkbokförda i stiftet.

Annons

Sverigedemokraterna, SD, ställer upp i kyrkovalet den 20 september.

Men en nyhet i årets kyrkoval kan göra många personröster på SD värdelösa. Valbarheten till kyrkomötet har nämligen inskränkts; kandidaterna måste på valdagen vara folkbokförda i det stift de vill representera.

I år har SD en kandidatlista till kyrkomötet med 55 kandidater, nära en fördubbling sedan valet 2005. Listan är densamma i kyrkans 13 stift. Sex av kandidaterna är folkbokförda i Uppsala stift.

- Tanken är att nomineringsgrupperna ska ha separata listor i de olika stiften. Konsekvensen blir att personröster som faller på någon som inte är folkbokförd i det stift där väljaren bor blir värdelösa, säger Willy Hagel som är val- och strukturhandläggare vid Uppsala stift.

Personröster som lämnas inom stiftet, där någon annan än de sex kandidaterna är förkryssade, kasseras när rösterna räknas. Däremot får nomineringsgruppen tillgodoräkna sig rösten.

Mer läsning

Annons