Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för tjuven i sommar

/

Sommartid brukar betyda högtid för tjuvar. Många lämnar sina hus för att åka iväg på semester och då tar tjuven tillfället i akt att göra inbrott.

Annons

Att komma tillbaka från semestern och upptäcka att man drabbats av inbrott är ofta en obehaglig upplevelse. Men med några enkla och effektiva tips kan många av brotten förhindras. Grannsamverkan är ett av tipsen för att förebygga brott. Metoden innebär att boende hjälper varandra att vaka över bostäderna och vad som händer och sker runt om i området. Det kan handla om allt ifrån att klippa sin grannes gräsmatta, tömma grannens brevlåda eller att parkera sin bil på grannens tomt.

Josef Wiklund, chef för brottsförebyggande enheten vid norra Gävleborg, har fler tips:

– Man ska tänka på vad man uppger för information på stora sociala nätverk såsom Facebook. Även fast man litar på sina vänner så sprids information om att man till exempel är bortrest snabbt bland dessa nätverk. Man bör inte heller meddela på sin telefonsvarare att man är bortrest.

Josef Wiklund uppmanar även alla att kontakta polisen om man ser något eller någon misstänkt.

– Ser man någon som stryker omkring kan man ju fråga personen vad den vill, det kan ju vara fråga om en förberedelse till brott.

Den klassiska vägen att ta sig in vid ett villainbrott är genom altandörren, därför är det viktigt att man kollar låsen på sina dörrar. Är låsen godkända och hur ser låskolvarna ut. Kolla även hasparna på fönstren.

Saker som tjuven mest är intresserad av vid ett inbrott är kontanter, smycken, tv-, video- och datorutrustning, matsilver, konst, telefoner och dyrare kläder. För att göra värdefulla föremål mindre attraktiva att stjäla kan man med hjälp av en gravyrpenna märka sina saker med personnummer. Märkta föremål är mindre attraktiva för tjuven eftersom de är svårare att sälja. Möjligheten att få tillbaka sina stulna föremål är också större om de är märkta. Men se upp med garantin innan du börjar märka dina föremål eller på värdet om du ska märka konst och antikviteter. Ibland kan det vara bättre att fotografera eller videofilma föremålen.

Mer läsning

Annons