Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan ger fortsatt kvalitet inom tekniska utbildningar i hela Hälsingland

/
  • På Bromangymnasiet i Hudiksvall finns utbildningar med kvalitetsstämpeln Teknikcollege.

Cirka 100 företag är med på tåget när Hälsinglands kommuner samverkar för kvalitet på tekniska utbildningar.

Annons

Samverkan för Teknikcollege Hälsingland fortsätter för att hålla bra kvalitet på gymnasieprogrammen inom teknik och industri. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel och innebär att utbildningen hålls i samråd mellan kommuner, utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackliga organisationer.

Läs mer: Alftaföretag behöver anställa hundratals

– Det är bra att vi har det här samarbetet med näringslivet. Vi kan säkerställa att de elever som går ut från våra utbildningar är anställningsbara eller förberedda för högre studier utifrån de krav och behov som finns i regionen, säger Ingela Rauhala, chef på lärandeförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Läs mer: De ska etablera bas för ingenjörer i Hudiksvall

Cirka 100 företag samverkar med de teknikcollege-certifierade utbildningarna i Hälsingland. Drygt 500 elever går på något av programmen. I Bollnäs har industritekniska programmet hotats av nedläggning, men alla avgångselever 2014 fick jobb och programmet öppnades igen. Vid Voxnadalens gymnasium i Ovanåker har certifieringen lett fram till nya, moderna svetslokaler hos ett samverkansföretag.

Läs mer: Hudiksvalls modell populär på riksnivå

I Hudiksvall finns ett fjärde, kompetenshöjande utbildningsår med praktik och avtalsenlig lön för eleverna, plus det så kallade mellanåret då eleverna kan kombinera högskolestudier med arbete på teknikföretag. Ljusdal har ett eget upplägg för arbetsplatsförlagt lärande och undersöker möjligheten att certifiera naturbruksprogrammet med skogsinriktning. Staffangymnasiet i Söderhamn jobbar mycket med entreprenörskap, gärna i skarpt läge.

Läs även: Teknikcollege Hälsingland uppmärksammas med utmärkelse

Förutom de sex kommunerna i Hälsingland ingår numera även Strömsund, sedan det samarbete där de ingick lades ner. Avtalet gäller för antagning 2016 och under den period som utbildningarna är certifierade, till och med 2019.

Läs även: Så gör du för att få pushnotiser i din telefon

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons