Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal om trauman kan vara skadliga

/
  • Per-Olof Michel har bland annat erfarenhet av krispsykiatri efter tsunami-katastrofen.

Det kan vara direkt skadligt att för snabbt efter en traumatisk händelse uppmana inblandade att tala om sina upplevelser.

Annons

Debriefing har varit ett populärt begrepp under senare år. Under onsdagseftermiddagen fick runt 200 personer från länets sjukvård, räddningstjänst, polis och kommunernas posom-grupper i Gävle höra att modern forskning starkt ifrågasätter metoden.

– Det finns inga belägg för att det ger positiva effekter när det genomförs i grupp. Om det görs enskilt med en person kan det vara direkt skadligt, sa föreläsaren Per-Olof Michel, expert på krispsykiatri.

Nu är rekommendationerna att avvakta en månad efter en större traumatisk händelse innan man börjar bearbeta upplevelserna, några dagar efter en mindre.

– Om problemen klingat av så är de på väg att försvinna på ett naturligt sätt. Förr trodde man att sådant kunde handla om förträngning, att det kommer senare, men så är det inte.

Den felaktiga slutsatsen blir då för en del att man inte ska göra något alls den första tiden. Så ska budskapet inte alls tolkas, säger Per-Olof Michel.

I samband med en krissituation är det viktigt att försöka förstärka människors känsla av säkerhet, självtillit, tillit till samhällets förmåga och förstärka känslan av hopp.

Det är också viktigt att försöka hjälpa människor att bli lugn.

Understödja samhörighet, är också en åtgärd som de internationella forskarna lyfter fram.

– De flesta vill komma i kontakt med familj och anhöriga. Det ska vi underlätta. Det har en positiv effekt.

John-Erik Jansson, räddningschef i södra Hälsingland, var en av de som deltog i länsstyrelsens och landstingets arrangemang.

– Vi vill gärna lära oss lite mer om hur vi ska ta hand om de som finns runt en olycka, vittnen och anhöriga. De skadade tar ju landstinget hand om.

Mer läsning

Annons