Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämst i Sverige på att handla grönt

När kommunerna i länet handlar struntar de ofta i miljön.
Nio av tio kommuner uppger att de ställer miljökrav bara "ibland".
Det gör Gävleborg till sämst i landet, enligt en rapport från Naturvårdsverket.

Annons

De offentliga upphandlingarna, det vill säga när kommuner, landsting och övriga myndigheter köper varor och tjänster, omsätter 500 miljarder kronor årligen.

Om alla väljer att handla miljövänligt får det därför stor effekt, enligt Tomas Chicote på Naturvårdsverket, som är projektledare för en enkät som skickats ut till landets kommuner.

I undersökningen ställs frågor kring hur miljövänligt kommunerna handlar. Som exempel på miljövänliga upphandlingar nämner Tomas Chicote ekologisk skolmat, energisnåla datorer, miljöklassade bilar och att man tänker på energiförbrukning och material när byggnader upphandlas.

- Det finns definitivt mycket att göra, säger han.

Rapporten visar att alla kommuner i länet har en miljöpolicy vid upphandlingar. Men på frågan om det ställs miljökrav vid upphandlingarna svarar bara Sandviken att man "ofta" gör det. De övriga nio kommunerna ställer miljökrav "ibland".

Det gör Gävleborg sämst i landet, enligt rapporten. Fast Tomas Chicote vill inte dra allt för stora växlar av svaren.

- När upphandlingscheferna svarar "ibland" kan det vara svårt att tolka vad som menar. "Ibland" kan ju vara rätt okej, om kommunen alltid ställer miljökrav när det är relevant, säger Tomas Chicote.

Läs förbundsdirektören på Inköp Gävleborgs kommentarer i torsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons