Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska stoppa anlagda bränder

/

Anlagda bränder är den enskilt största orsaken till brand. De stora dödsbränderna är lyckligtvis få, men de mindre är många. I norra Hälsingland har man under många år arbetat systematiskt, med förebyggande insatser.

Annons

Mycket klassas som incidenter, men är icke desto mindre anlagda.

– Under 2010 hade vi 13 anlagda bränder, varav fyra var tillbud på skolor, fyra var brand ute eller i fastighet, och fem var bilbränder. Men det finns naturligtvis ett mörkertal, säger Per-Erik Nilsson vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Sedan ett antal år pågår ett samarbete mellan polis och räddningstjänst i Gävleborgs län, där målet är att minska antalet anlagda bränder. Per-Erik Nilsson är den som lokalt ansvarar för det brandförebyggande arbetet bland barn och unga.

– Sexåringarna kommer på besök till stationen, och när eleverna är 11 år åker vi ut till skolorna, berättar Per-Erik Nilsson.

För sjuorna kommer ännu en kontakt med räddningstjänst och polis. Vid det tillfället har man ett särskilt informationsmateriel, eftersom eleverna befinner sig i en ålder då man kan vilja visa sig på styva linan inför andra, eller då bekymmer av skilda slag kan ta sig uttryck i att man helt enkelt tänder på.

I länet har antalet anlagda bränder halverats, sedan samverkansprojektet startade 2008, och antalet anlagda bränder i norra Hälsingland har också minskat – trots att man blivit mera noggranna att verkligen registrera även mindre tillbud.

Mer läsning

Annons