Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska rädda unga brottslingar

/
  • Regionpolischef Carin Götblad presenterade en arbetsmodell som ska få unga brottslingar att lämna det kriminella livet för ledande politiker och tjänstemän i alla sex hälsingekommuner.

Polis och kommuner samverkar för att få kriminella ungdomar på rätt köl. Men på grund av sekretess kan de inte jobba tillsammans på individnivå. Nu vill polisen införa ett nytt arbetssätt i alla hälsingekommuner.
– Varje människa som försvinner ut i missbruk och kriminalitet kostar många, många miljoner. Så vi har allt att vinna på det här, säger regionpolischef Carin Götblad.

Annons

I Södertälje jobbar man sedan flera år med så kallade sociala insatsgrupper. I dem samarbetar polis och kommun kring unga, kriminella personer. Arbetet ska ha resulterat i att personerna som ingår i grupperna begår färre brott och har fått en bättre livssituation.

Därför vill regionpolischef Carin Götblad införa arbetssättet i hela Region Mitt, som innefattar Gävleborgs-, Västmanlands- och Uppsala län.

– Det är en samarbetsform med polis, socialtjänst, skola – alla goda krafter där vi har den unge med problem i centrum. Då träffas vi tillsammans med den unge och kommer överens om vem som gör vad för att få den här personen på rätt köl, berättar hon.

– Så att man inte sitter och jobbar i stuprör, varje myndighet för sig med sin pusselbit. Men då krävs det att den unge själv vill det och häver sekretessen.

Läs också: Polischef satsar på Gävleborg – 11 nya poliser till regionen

Modellen presenterades på fredagen för poliser från Hälsingland tillsammans och för ledande politiker och tjänstemän från alla de sex hälsingekommunerna.

– Det här måste vara förankrat i högsta ledningen. I dag har socialsekreterare, lärare och poliser så tung arbetsbörda att om man inte har högsta chefernas stöd för arbetssättet så kan man nästan jobba ihjäl sig, säger Carin Götblad.

Hon framhåller att det redan finns samarbeten mellan polis och kommun. Men på grund av sekretess kan de inte jobba tillsammans på individnivå.

– Vi misslyckas med alldeles för många ungdomar. Därför vill jag att vi tar krafttag och gör individuella planer för varje ungdom.

Läs också: Joakim om sitt kriminella liv: "Jag har varit i mitt personliga helvete och kommit tillbaka"

Enligt Carin Götblad handlar det om i snitt omkring sju-åtta ungdomar i varje kommun i Hälsingland som har så allvarliga problem att de kan bli aktuella för sociala insatsgrupper.

– Här har vi ungdomar som har drogproblem, de har inte klarat skolan, de kan vara lågbegåvade, de kan ha andra problem – som impulskontroll. Det här gör att de behöver insatser som krokar i varandra, säger hon.

Läs också: Oroligt i den kriminella miljön

Erfarenheterna från Södertälje visar att de sociala insatsgrupperna inte medför några ökade kostnader för vare sig polisen eller kommunerna. Tvärtom finns det pengar att spara för hela samhället.

– Varje människa som försvinner ut i missbruk och kriminalitet kostar många, många miljoner. Så vi har allt att vinna på det här. Det här sättet förebygger också dyra behandlingar på behandlingshem.

Nu är det upp till varje kommun att bestämma om de ska arbeta enligt modellen. Carin Götblads förhoppning är dock att arbetssättet ska komma i gång i alla hälsingekommuner under våren.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning