Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakkunnig på Socialstyrelsen: "Det borde fungera bättre"

/
  • Socialstyrelsen samlar in, analyserar och förmedlar kunskap om bland annat tand- och sjukvård, medicinsk verksamhet, socialtjänst och missbruksfrågor och tar fram normer baserade på lagstiftning.    IVO, som utreder misstänka fel hos vårdgivare, finns hos Socialstyrelsen.

På Socialstyrelsen har man observerat att allt fler unga vuxna avlider av överdoser och att missbruket av tabletter ökar. Man arbetar just nu med att förstå de ökande siffrorna samt för att förbättra rutiner i sjukvården för att minska missbruket av narkotiska mediciner.

Annons

Astrid Lindstrand är medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, den myndighet som förvaltar verksamhet som bland annat rör sjukvård och annan medicinsk verksamhet, socialtjänst samt frågor om alkohol och missbruk i Sverige.

Läs mer: Olika läkare i Hälsingland skrev ut till barn, kända missbrukare och person i fängelse

Att statistiken på den narkotikarelaterade dödligenheten har skjutit i höjden i Sverige kunde myndigheten fastställa i höstas. I Gävleborg ökade den med 75 procent förra året. Vad det beror på vet man inte riktigt, man arbetar just nu på att hitta sätt att förstå både siffrorna och analysmetoderna.

– Det vi vet är att det har blivit en förändrig på så sätt att färre unga dricker alkohol men samtidigt använder vissa mer narkotiska medel. Vi kommer fortsätta följa det här och dessutom har vi fått i uppdrag att titta på dödsbevisen. Förändringen är ny och vi behöver mer kunskap för att förstå vad det beror på att fler unga vuxna dör.

Flera vi pratat med menar att det framför allt är opiater som dödar, och att det då handlar om Subutex och Suboxone.

– Ja, opiater kan orsaka att andningen stannar. Enligt en utredning som Socialstyrelsen gjort så är dock läckaget av den typen av mediciner från vården ganska litet. Uppfattningen vi har är att den Subutex som finns på gatan till mestadels har importerats illegalt från exempelvis Frankrike.

Läs mer: Bollnäs läkare skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin - får sluta

I vår granskning har det framkommit att en stor del av det missbruk som förekommer i dag baseras på receptbelagda mediciner, som bensodiazepiner till exempel. Hur kan det vara så att man kan få narkotika utskrivet av flera läkare samtidigt?

– Det stämmer att ett av de största problemen är just att det inte finns ett gemensamt journalsystem och läkemedelslista. Men oavsett det så är det så att en läkare som övertar en patient från en annan vårdgivare, eller en läkare som arbetar som vikarie, har samma ansvar att utreda och förskriva ansvarsfullt, som den som först skrev ut medicinen.

Många har berättat att det bara är att ringa och få recepten påfyllda, ibland stora förpackningar med bara några dagars mellanrum.

– Så ska det inte fungera, man ska inte bara fylla på. Som läkare måste man titta på tidsintervallerna.

Läs mer: Polisen: "När misstänkta får sin narkotika på recept kan vi inte göra någonting"

Det har också visat sig att patienter som varit inlagda för avgiftning eller inskrivna i psykiatrin med omfattande medicinering inte slussats vidare till beroendevård utan istället återfaller i missbruk eller svår abstinens.

– Att göra upp en vårdplan för sin patient ligger på den enskilda läkaren. Jag håller med om att eftervården borde fungera bättre än vad den gör i dag.

Vad gör ni mer för att komma till rätta med missbruket av narkotiska mediciner?

– Vi jobbar till exempel för att alla recept ska bli elektroniska, så att inga läkare ska kunna skriva ut på papper, något som mest förekommer bland pensionerade läkare. Det är också lätt att förfalska pappersrecept vilket är ett skäl till att vi vill få bort dem.

När kommer det att hända?

- Inom en snar framtid. Så snart vi har en teknisk lösning och ett datasystem som alla vårdgivare kan ansluta sig till, säger Astrid Lindstrand.

Läs mer: Missbrukaren om narkotikaklassade mediciner: "Folk får på tok för mycket utskrivet och säljer vidare"

Mer läsning

Annons