Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågverk kan få jätteorder

/

En jätteorder till Kina kan säkra framtiden för sågverken i hela Hälsingland.

Det låter otroligt. En leverans av ramvirke till dörrar och fönster skulle motsvara årsproduktionen för minst 180 sågverk.

Annons

Bollnäs kommuns näringslivschef Peter Eriksson bedömer chanserna för att få ordern som mycket stora.

Sonny Johansson på sågverket Nordanå trä i Alfta, är betydligt mer försiktig.

Kina planerar ett stort biståndsprojekt i Libyen. Sex miljoner lägenheter ska byggas. Nu har det kommit en förfrågan till Hälsingland om att kunna leverera 40 000 kubikmeter ramvirke till dörrar och fönster.

Nordanå trä sågar 65 000 kubikmeter per år.

Sonny Johansson på Nordanå trä har tagit fram en offert i samarbete med Mellansvenska handelskammaren. Om Kinas centralregering väljer att lägga ordern här, kommer Nordanå att använda andra sågverk i Hälsingland som underleverantörer.

– Det här är ingenting som ett sågverk kan klara av själv, säger han. Och det är bara en provorder. Jag skulle kunna tänka mig att det behövs tolv miljoner kubikmeter totalt.

Den kvantiteten motsvarar över 180 årsproduktioner för ett sågverk i Nordanå träs storlek.

Peter Eriksson påpekar också att den som väl fått en affärskontakt med projektet, kan få möjlighet att sälja många andra produkter också.

Sonny Johansson håller med om att tanken hisnar, men tycker det är fel att i nuläget dra för stora växlar på möjligheten.

– För mig är det här mycket osäkert. Vi har skickat en offert och jag ser det som vilken offert som helst. Sedan vet man inget om tidsperspektivet på det här. Kineserna ska ju först bygga dörrfabriker i Libyen. Den här leveransen kan ligga tre år fram i tiden.

Michael Schilling på Mellansvenska handelskammaren i Gävle säger sig vara "försiktigt optimistisk".

– Det här är en typ av leverans som inte är så konkurrensutsatt och där kineserna värdesätter upparbetade kontakter. Det har vi redan. Den konsult som vi haft inkopplad är mycket optimistisk, säger han.

Mer läsning

Annons