Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tror mäklarna om bostadsmarknaden: "Bör komma ut lite fler objekt i år"

/
  • Mäklarna i Hälsingland tror på en fortsatt stark bostadsmarknad.

Stor efterfrågan och låga räntor. Mäklarna i Hälsingland tror på en fortsatt bra prisnivå för bostäder under 2016.

Annons

Till sommaren kanske ett amorteringskrav införs men mäklarna tror inte att det kommer att förändra läget för bostadsmarknaden här.

– Det kanske finns lite oro inför amorteringskravet, mest bland förstagångsköparna, barnfamiljerna. Samtidigt är det klokt och förnuftigt att det införs om det blir så, huset ska betalas av om man inte kan få igen lånen vid en försäljning, säger Susanne Viken, fastighetsmäklare vid Svensk Fastighetsförmedling i Ljusdal.

Läs mer: Dyraste husen i Hälsingland 2015 – kommun för kommun

Hon ser en liten flytta hem-tendens i sitt område där personer som har flyttat till Stockholm och Mälarområdet börjar att komma tillbaka.

– På vissa orter i kommunen är det bättre köpeskilling, men när det blir för dyrt där ger det ringar på vattnet till andra orter.

I Hudiksvall är det fortsatt stor efterfrågan på bostäder.

– Det är inte så stort utbud och det är många som vill titta på objekten. Det har byggts för lite lägenheter i Hudik i många år, säger Klas Söderlund vid Mäklarhuset med försäljning i Hudiksvall och Nordanstig.

TV: Se mångmiljonvillan som gör klicksuccé på Hemnet

Han tror inte att amorteringskravet kommer påverka särskilt mycket.

– Det är mer om räntan skulle sticka iväg uppåt längre fram, men det ser ju inte som det i dag.

Trycket är högst på bostäder i eller närmre Hudiksvall men enligt Klas Söderlund finns det bra intresse även på fler ställen.

– Vi har ju hela kuststräckan. Vattnet lockar hela tiden och där har vi sett att det är allt fler som inte bor här som köper och flyttar hit.

I Söderhamn är läget detsamma, skärgårdshusen lockar.

– Priserna kommer nog fortsätta vara på samma höga nivå där och jag tror att bostadsrätterna kommer att fortsätta stiga i pris under 2016, säger Viktoria Svensson, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Söderhamn.

Läs mer: Flera års väntetid på centrala lägenheter

Inte heller hon tror att ett amorteringskrav kommer ha någon större effekt på bostadsköpandet. Lars Mårtensson, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar i Bollnäs, menar att det här i Hälsingland mer handlar om den allmänna tron på framtiden och hur det ser ut med arbetstillfällen.

– Jag tror att det blir ett bra år och det bör komma ut lite mer i år. Det är brist på objekt och marknaden är stark på köparsidan, säger Lars Mårtensson.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons