Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tar du bäst hand om en mindre skogsfastighet

/

I Hälsingland finns nästan 5 000 privatägda skogsfastigheter som är mindre än 10 hektar. Den ekonomiska avkastningen från mindre fastigheter är oftast inte så stor – men det finns flera andra värden för skogsägaren.

Annons

Gävleborg är ett klassiskt "skogslän" och en hel del bostäder i Hälsingland taxeras som jordbruksfastigheter, då det i egendomen ingår åker- eller skogsmark förutom själva hustomten. För den som har köpt på sig mindre mängder skog via ett husköp gäller det att engagera sig – en skogsfastighet, såväl stor som liten, kräver skötsel och omsorg.

– Ja, skogsvårdslagen gäller lika för mindre skogsfastigheter som för större, säger Kent Hägg, skogskonsulent hos Skogsstyrelsen.

Läs mer om skogsindustri: Tung investering i Strömsbruk – robot ska jobba dygnet runt: "Exporten blir mer och mer viktig"

I kortkort sammanfattning kan man säga att skogsvårdslagen uttrycker samhällets krav på skogsägaren. Den som äger en mindre skogsfastighet men inte har kunskap eller intresse att sköta den själv behöver alltså ta hjälp från annat håll.

– Vi på Skogsstyrelsen finns till hands för att fråga om råd om skötsel, sedan går det ju förstås även att vända sig direkt till de skogsföretag som verkar på orten, säger Kent Hägg.

Går det då att tjäna några pengar på ett mindre skogsskifte? Enligt Kent Hägg är svaret tveklöst ja, åtminstone på sikt, för den som sköter sin skogsfastighet omsorgsfullt.

– Men på vägen dit kan det förstås bli en del kostnader för skogsskötsel, om det inte finns någon äldre skog där man kan göra ett uttag och betala insatsen med, säger Kent Hägg.

Den som har en välskött mindre skogsfastighet kan räkna med att inkassera en ganska fin slant när det väl är dags för avverkning.

– Om man har en fastighet som skötts med omsorg under ett par generationer, ja, då står det grov avverkningsbar skog där. Och även om det bara rör sig om några få hektar så kan det ha ett ganska stort ekonomiskt värde. Även små fastigheter är intressanta på virkesmarknaden i dag. Men när det väl är avverkat så ligger det långt framåt i tiden innan man kan få någon ekonomisk avkastning igen, då följer en tid av skogsvårdskostnader.

Kostnader som kan kännas tunga när eventuell avkastning ligger många årtionden bort, men Kent Hägg tycker ändå att det är väl investerade pengar.

– Mitt råd är att om man har en mindre fastighet så ska man försöka sköta den så man har produktion i gång. Det finns absolut ekonomiska värden på sikt för den som tar väl hand om sitt lilla skogsskifte.

Det kan vara lockande att ta hand om skogsskötseln själv för att hålla ner kostnaderna, men för den som saknar erfarenhet och kunskap så gäller det att tänka sig för.

– Den som inte har någon erfarenhet av att jobba med motorsåg och röjsåg bör gå någon slags kurs. Att skaffa motorsågskörkort är att rekommendera. På sin egen fastighet är det visserligen tillåtet att jobba ändå, men är du helt ovan så råder jag att gå en kurs för din egen skull. Många av de olyckor som sker i skogen är hos fritidshuggarna, som ska hugga lite "husbehovsved". Har man inte rätt skyddskläder och rätt kunskap så är det lätt hänt att man skadar sig ordentligt. Motorsågen är ett farligt redskap.

Kent Hägg vill med detta inte avskräcka någon att sköta sin skog på egen hand.

– Har man intresset och viljan så är det är väldigt roligt att jobba med sin skog, men det blir ännu roligare – och betydligt säkrare – om du skaffar dig rätt kunskap.

Läs mer om skogsindustri: Skogsindustrin investerar stort

När det gäller mindre skogsfastigheter så betonar Kent Hägg att det finns många andra värden än ekonomisk avkastning för skogsägaren.

– Ibland ingår en jakträtt och det kan ju vara intressant för många, men bara känslan av att vandra på skogsmark man äger själv kan vara värdefull. Sedan att kunna ta ved eller plocka svamp och bär på sin egen mark kan betyda en hel del för många, att man har något på egen mark som man faktiskt kan utnyttja.

För någon som är helt ointresserad av skog som ingått i ett husköp, så är Kent Häggs råd att ändå ha skogsskiftet kvar i stället för att sälja det.

– Jag skulle säga att det är klart smartare att ha skogen kvar. Det kan dessutom vara svårt att sälja, eftersom om man köpt ett hus med lite skog så är det ofta samma fastighetsbeteckning och då måste man stycka av innan det kan bli en försäljning. Men visst går det, man kan till exempel tänka sig att man säljer till en rågranne, som lägger in det i sin skog. Men nog är det en större fördel att behålla skogen, och ta hjälp med att sköta den. Har man ett hus eller ett torp med lite skog till så vänder man sig till en bredare köpkrets på fastighetsmarknaden. Jag tror inte det finns någon som säger att det är en belastning med skog som hör till en fastighet. Någon nackdel är det inte, det kan jag inte se.

För skogsnovisen finns gott om professionell hjälp att tillgå, och med lite god tajming finns dessutom pengar att spara tipsar Kent Hägg.

– Man ska inte känna att man köpt på sig något som är svårt eller betungande, det finns många skogsföretag som erbjuder tjänster även för mindre fastigheter. Och kan man dessutom ordna en samordning så att man gör sina åtgärder samtidigt som andra fastigheter i närheten så kan man hålla ner kostnaderna. Det är dyrt att flytta maskiner så man bör försöka ha lite koll på när skogsägare i närheten gör åtgärder.

Mer läsning

Annons