Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska sjukskrivningarna minska i vår region

/
  • Inom Region Gävleborg har man just anställt 17 rehabkoordinatorer i tjänst inom primärvården, ortopedområdet och vuxenpsykiatrin för att motverka de stegrande sjuktalen.

I vår region följer man riktlinjerna för att försöka stoppa de ökande sjukskrivningarna genom bättre samverkan och snabbare processer.

Annons

Enligt ett nytt avtal mellan SKL och regeringen ska 1,5 miljarder kronor satsas för att stoppa de ökande sjukskrivningarna.

– Det handlar om att arbetsgivarna och vårdgivarna ska ha direktkontakt för att komma överens om en plan tillsammans med patienten, säger Anna Östbom, ansvarig för sjukskrivningar och rehabilitering på SKL.

Läs även: Efter 15 års sjukskrivning jobbar Helena igen

Det kan röra arbetstider, arbetsuppgifter och kontakt med företagshälsovård. I vår region är det Annchristin Johansson som samordnar det här arbetet.

– Vi har just anställt 17 rehabkoordinatorer i tjänst inom primärvården, ortopedområdet och vuxenpsykiatrin. Jag tror bättre samverkan och snabbare process kommer visa resultat, säger hon.

Under fjolåret startade man dessutom TRISAM i Gävleborg, en modell för tidig kontakt mellan vården, Socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Dessutom har ett nytt samordningsförbund som jobbar med samverkansinsatser för individer som är i behov av rehabilitering bildats under fjolåret.

Läs även: Så ska samordningsförbundet få fler i arbete

De diagnoser som står för den största ökningen är inom kategorin psykisk ohälsa. Anna Östbom tycker sig se en förändring i vad man anser vara sjukt i dag jämfört med för ett antal år sedan. Man upplever sig sjuk om man inte klarar det ökande trycket i samhället.

– En förklaring kan därför vara att man går till vården för att man inte kan hantera livet, trots att man egentligen inte har en sjukdom.

Läs även: "I Norrland är det mer accepterat att sjukskriva sig fast man inte är sjuk"

Två av tre sjukskrivna är kvinnor. Förutom att kvinnor har en generellt högre sjuklighet än män så finns det också andra förklaringar till att det ser olika ut, menar Anna Östbom.

Läs även: "Stressen handlar om dubbelarbete"

– Man har en tendens att ge kvinnor och män olika insatser på grund av stereotypa föreställningar om kön.

Exempelvis upptäcks inte depression lika lätt hos män, kvinnor medikaliseras oftare, kvinnliga och manliga läkare sjukskriver på olika sätt och män får fler rehabiliteringsinsatser, enligt en rapport från SKL.

I Gävleborg har man i flera mindre projekt jobbat med att få sjukskrivningarna mer jämställda, bland annat genom att synliggöra mäns psykiska ohälsa, enligt Annchristin Johansson.

Vad är den största utmaningen lokalt i Gävleborg för att få ner sjukskrivningarna?

– För att förstå varför sjukskrivningsstatistiken skiljer sig åt i olika områden i länet behöver vi samla ihop statistik och analysera den. När man vet vad exempelvis demografi, ålder, och socialt sammanhang kan betyda så är det lättare att hitta rätt insatser och förebyggande åtgärder där det behövs, säger Annchristin Johansson.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons