Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska du handla för att stödja lokalsamhället

Stödja lokal handel eller alltid handla där det är billigast? Det är inte enkelt att vara en medveten konsument.
– Det mesta vi köper i dag går inte in i den lokala ekonomin. Det gör att de lokala enheterna förtvinar, säger ekonomen Oscar Kjellberg.

Annons

Oscar Kjellberg är ekonom och verksam i Lokalekonomernas nätverk. Han studerar gärna hur penningströmmarna går. Han får frågan hur man som konsument ska bete sig för att gynna den lokala ekonomin.

– Man ska hitta bra sätt att kortsluta de globala läckorna: att handla av sådana som handlar av andra lokala, så att man i bästa fall skapar en helt lokal kedja som inte har någon länk som går till någon global enhet, svarar Oscar Kjellberg.

Det är ingen enkel sak. För några generationer sedan skedde det mesta av penningöverföringar mellan lokala händer, medan nästan alla pengaströmmar numera går globalt.

Enkät: Vi ställde frågan till hälsingarna: Var handlar du dina julklappar?

Kjellberg pekar på att det har stor betydelse att pengarna tar vägen ut ur samhället.

– Det gör att de lokala enheterna förtvinar. Varje gång man byter en lokal relation till en global utarmas den lokala ekonomin, säger Oscar Kjellberg och beskriver en obemannad bensinstation som ett tydligt exempel där pengarna rinner rakt ut ur lokalsamhället.

Ledare: Sätt pengarna i rörelse

Även om globaliseringens krafter är starka ser Oscar Kjellberg flera ljusglimtar för den lokala handeln. Lokal ekonomi börjar bli en folkrörelse där lokala producenter hittar konsumenter som vill handla direkt av dem.

– Det handlar om folk som tar på sig att organisera en handel direkt mellan konsumenter och bönder. Ibland är det konsumenterna som gör det och ibland bönderna själva.

Men det har också betydelse att köpa sina varor på orten, även om de produceras i ett annat land.

– Ju fler i bygden som mina pengar går till när jag köper, desto bättre är det såklart.

Ett annat exempel han pekar på är att fika på det lokala konditoriet i stället för att välja ett fik som tillhör någon internationell kedja.

– Om alla i bygden försöker handla lokalt så gynnas alla i bygden som är ekonomiskt aktiva. Det är en ström som motverkar den andra strömmen, mot ökad globalisering, säger Oscar Kjellberg.

Branschorganisationen Svensk handel ser ingen motsättning mellan lokal och global handel.

– Det är ingen konflikt. Det finns ett stort behov från konsumenterna att handla lokala varor, och det försöker handlarna tillgodose. Men Sverige behöver importen, vi är beroende av global handel, säger chefsekonomen Jonas Arnberg.

Omkring 80 procent av sällanköpsvarorna är importerade, och ungefär hälften av vår mat, enligt Jonas Arnberg. Att varor tillverkas där det görs effektivast är en grundpelare för marknadsekonomin, påpekar han.

– Att byta varor över gränserna är en förutsättning för en effektiv ekonomi som gör att tillväxten och välståndet ökar, säger Jonas Arnberg som ändå gärna slår ett slag för ökad lokal handel.

– Det är klart att man ska uppmuntra den lokala ekonomin, det kan skapa jobb och en vi-känsla i regionen.

Här kan du läsa om den lokala handeln i din kommun:

Ljusdal: Handlare om vikten av att shoppa lokalt: "Det är vår överlevnad"

Söderhamn: "Viktigt att man fortsätter handla lokalt"

Bollnäs: Julshopping för bygdens bästa

Delsbo: Handlarna upplever en attitydförändring mot den lokala handeln

Hudiksvall: Nu måste handlarna börja tänka i nya banor

Mer läsning