Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska älgjakten förändras

Framtidens älgjakt kan bli helt reviderad.
En ny utredning vill slopa licensjakten och ersätta den med älgförvaltningsområden.
– Dagens system är väldigt komplicerat och det vill de ändra på, säger Per Mellström, ledamot i Jägareförbundet Gävleborg.

Annons

Utredningen om älgjaktens vara eller icke vara, som påbörjades våren 2008, har nu blivit klar och presenterats för regeringen. Förslaget innebär stora förändringar i hur älgjakten bedrivs (läs mer om det i faktarutan här intill).

Inom Svenska Jägareförbundet är man överlag nöjda med det framlagda förslaget, med vissa reservationer. Utredningen föreslår till exempel att majoriteten av det arbetslag som ska leda arbetet i förvaltningsområdena ska vara markägare. Något som Per Mellström anser oroande:

– Självklart ska det vara lika många markägare som jägare, annars har parterna inte något incitament att diskutera ihop sig om en gemensam syn på hur den lokala älgstammen ska utvecklas. Om markägarna får mer makt finns det en risk att de kommer att köra över jägarna, säger han.

Lantbrukarnas riksförbund är däremot positivt inställda till den biten. I ett pressmeddelande säger förbundsordförande Lars-Göran Pettersson att ett ökat inflytande för markägarna är en nödvändighet om älgförvaltningen ska bli bättre.

Nu ska utredningen ut på remiss och granskas innan den skickas vidare till riksdagens utskott, som ska lämna ett så kallat utskottsbetänkande. Först därefter kan riksdagen besluta om eventuellt införande.

Mer läsning

Annons