Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket är hälsingebrottslingarna skyldiga

/

Över 8,2 miljoner. Det är den totala summan för hälsingebrottslingarnas sammanlagda skuld till sina brottsoffer.

Annons

I Ljusdals, Hudiksvalls, Bollnäs och Söderhamns kommun finns sammanlagt 246 dömda brottslingar som har skulder hos Kronofogden för att de inte betalt skadestånd till sina brottsoffer. Den sammanlagda summan för deras skuld till staten ligger på över 8,2 miljoner kronor.

Flest dömda skuldsatta finns i Söderhamn, där 86 gärningsmän gemensamt är skyldiga nästan 2,5 miljoner kronor. Däremot är det i Bollnäs där den största skulden finns, med 56 personer som tillsammans är skyldiga över 2,6 miljoner kronor.

En del brottslingar struntar helt enkelt i sina skulder. Andra har små möjligheter att betala.

– De har inte jobb och har kanske familj och barn så att de har ganska stora omkostnader. Man kan inte krama vatten ur en sten, finns det inget så finns det inget, säger Sten-Håkan Sidebo, chef för Brottsoffermyndighetens regressenhet.

När någon döms till skadestånd får brottsoffret först hjälp av Kronofogden att få pengarna utbetalade. Om det inte fungerar, och ingen möjlighet finns att få pengar via en hemförsäkring eller liknande, betalar Brottsoffermyndigheten ut pengarna och tar över skulden hos Kronofogden.

Och brottslingarnas skulder har växt över tid. Varje år betalar Brottsoffermyndigheten ut omkring 100 miljoner kronor, medan de får in runt 30 miljoner i inbetalningar. Svenska brottslingar är totalt skyldiga staten 790 miljoner kronor, något som Dagens Nyheter tidigare kunnat berätta.

Hur hårda krav Brottsoffermyndigheten ska ställa på gärningspersonerna är en balansgång, säger Sten-Håkan Sidebo. Å ena sidan har samhället bestämt att den som begår ett brott ska straffas och där är skadeståndet en del. Å andra sidan vill myndigheten inte att de dömda ska ge upp och aldrig komma ur sina skulder.

Därför kan brottslingarna få en individuell avbetalningsplan. Då får man betala in en inkomstbaserad summa varje månad. Villkoren är bättre än hos Kronofogden, men långt ifrån alla tar chansen.

– Vi försöker medverka till att gärningspersonen ska komma ur skuldbördan genom att betala lite varje månad, säger Sten-Håkan Sidebo.

Mer läsning

Annons