Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många asylsökande tar din kommun emot

Skillnaderna i flyktingsmottagandet är stor mellan landets kommuner. I Hälsingland tar Söderhamns kommun emot i särklass flest asylsökande. De rödgröna där vill att alla kommuner ska ta emot flyktingar, medan Moderaterna rasar.

Annons

Regeringen förslag att alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar har majoritet i riksdagen sedan Folkpartiet svängt i frågan.

Enligt förslaget ska kommunerna från den 1 juli nästa år tvingas ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd.

I dag finns många flyktingar med uppehållstillstånd kvar på anläggningsboenden, de då inte fått kommunplacering. Med fler kommunplaceringar kan trycket lätta på kommuner som tar emot många flyktingar.

Den 1 september fanns 89 481 asylsökande utplacerade i Sveriges 290 kommuner. De väntar på att få sin asylansökan beviljad eller avslagen av Migrationsverket.

Moderatstyrda Vellinge i Skåne tar emot minst antal flyktingar i förhållande till antalet invånare, elva asylsökande på drygt 34 000 invånare.

Vänsterstyrda Ljusnarsberg i Västmanland tar emot flest med 572 asylsökande på knappt 4 900 invånare.

Även i Hälsingland är skillnaderna stora mellan kommunerna.

Flest asylsökande tar Söderhamns kommun emot, både i antal och i förhållande till antalet invånare.

Ovanåker tar emot minst.

I Söderhamn ställer sig den rödgröna majoriteten bakom regeringens förslag, enligt Maria Lind (S).

– Det här är nödvändigt som det ser ut i dag. Alla kommuner borde vara med och ta ansvar. Får vi en lag måste alla kommuner rusta för att ta emot flyktingar. Men det går att resonera om kommuner som inte vill ta emot flyktingar kan kompensera andra kommuner ekonomiskt, säger hon.

I Söderhamn håller inte alls M, SD och KD med om lagförslaget.

– Det här förslaget kränker det kommunala självstyret. En sådan här anvisning minskar den fria rörligheten för de som anvisas till en kommun. Det är bättre om människor får välja själva och sedan måste bostadsbristen i storstäderna lösas, säger Viktor Wärnick (M).

Magnus Svensson (C) i Söderhamn förordar i stället ekonomiska morötter för kommuner som tar emot flyktingar, medan de kommuner som inte gör det ska få betala.

Regeringsförslaget hyllas av Markus Evensson (S) i Ljusdal.

– Det är fantastiskt bra och en självklarhet att ta emot människor på flykt. Vi är överens om det här i Ljusdal. Men ska vi ta emot fler flyktingar behöver vi snabbt få medel för att kunna bygga bostäder, säger han.

Även Håkan Englund (S) i Ovanåkers kommun är positiv. Kommunen har tagit emot få asylsökande i år.

– Det är orimligt att ett antal kommuner ska ta emot asylsökande, medan en del inte gör det. Vi har inte tagit emot så många asylsökande i år, men har åtaganden för kvotflyktingar. Inom kort kan även ett privat boende för 300 personer öppna.

Mer läsning

Annons