Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökare får sämst hjälp i Gävleborg

/
  • Behovet av sluta röka-hjälp är större än resurserna. Det anser anställda inom vården i Gävleborg.

Gävleborg och Dalarna har obetydliga resurser för att hjälpa tobaksberoende.

Åtminstone om vårdpersonalen själva får säga sitt.

Det framgår av en undersökning som Riskbruksprojektet vid Statens folkhälsoinstitut genomfört.

Annons

– Gävleborg ligger i framkant inom många vårdområden. Men här har de klart hamnat efter, säger Svante Pettersson, projektchef för Riskbruksprojektet.

Över 5 000 läkare och distriktssköterskor har i enkätundersökning svarat på frågan om de anser att behovet av tobaksavvänjning i sin egen verksamhet är uppfyllt.

I riksgenomsnittet anser fyra av tio läkare och lika stor andel bland distriktssköterskorna att behovet bara till liten del eller inte alls klaras av med dagens resurser. Men rapporten visar att det finns stora regionala skillnader i tillgången till avvänjningsstöd.

Tobaksavvänjning är enligt Riskbruksprojektet en av hälso- och sjukvårdens mest kostnadseffektiva insatser och avgörande för att kunna minska användningen av tobak. Landstingen har emellertid satsat olika, det är en av förklaringarna till de stora regionala skillnaderna.

Personalen vid landstingen i Kalmar och Jönköping uppger att de har bäst resurser. Sämst är situationen i Dalarna och Gävleborg. Här tycker ungefär sex av tio tillfrågade allmänläkare, distriktssköterskor och sjuksköterskor att behovet vida överstiger de tillgängliga resurserna. Bland barnmorskorna är motsvarande siffra sju av tio.

– I stora drag är tobaksavvänjningen i landet i behov av utveckling. Inte minst med tanke på de stora negativa hälsoeffekterna som tobaksbruk ger, säger Margareta Pantzar, Statens folkhälsoinstitut.

Mer läsning

Annons