Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RFSU vill ha mer sex i valrörelsen

Sex är politik, skriver RFSU i inledningen till sin färska Sverigebarometer.
Det finns stora skillnader i hur landstingen hanterar vård och hälsa kopplat till sexualitet, hävdar RFSU som kräver att regeringen gör något åt det.

Annons

Gävleborg framhålls varken som föredöme eller skräckexempel.

Det finns nio ungdomsmottagningar i Gävleborg, vilket innebär att de vardera ska serva 4 000 ungdomar i åldrarna 15 till 24 år.

En genomsnittlig svensk mottagning har ytterligare 1 000 ungdomar i sitt upptagningsområde, men Dalarna är till exempel nästan dubbelt så mottagningstätt som Gävleborg.

Ingegerd Lantz, verksamhetschef för primärvården barn- och ungdomsvård, anser att Gävleborg sköter sig ännu bättre än vad statistiken visar.

– Vi tar helhetsgreppet. Kalmar, som framhålls i undersökningen, kallar det ungdomsmottagning när det är bara en barnmorska och en läkare som kommer ibland. På alla våra ungdomsmottagningar har vi både barnmorska, kurator och läkare.

Rapporten tar upp hur långt länge flickor får subvention på p-piller i olika länen och hur mycket de behöver betala.

I Gävleborg sänktes förra året åldersgränsen för subventioner från 23 till 20 år. I nuläget har 6 av 21 landsting en generösare gräns än Gävleborg.

De flickor som får subventionen här, betalar själva 100 kronor per år. I bara tre landsting är billigare, varav två gratis.

Mer läsning

Annons