Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resandet med X-tågen minskar

/

Resandet med X-tågen minskade under 2010, jämfört med året innan.

En orsak kan vara att förseningar och banarbeten lett till att resenärernas förtroende för kollektivtrafiken har minskat.

– Att åka buss istället för tåg är ett stort steg, och då kan det bli så att många väljer bilen istället, säger X-trafiks vd Matts Hildebrand.

Annons

X-trafik tappar resenärernas förtroende när tågtrafiken drabbas av störningar, oavsett om stoppen är planerade eller inte. Det märks inte minst på den statistik som X-trafik presenterade i samband med sin årsstämma i Söderhamn på tisdagen.

Resandet med X-tågen minskade under förra året med 2,4 procent jämfört med 2009. En procentsats som motsvarar ett tapp på runt 23 000 resor.

– Förtroendet för kollektivtrafiken minskar om du har omfattande driftstörningar eller banarbeten. Att åka buss istället för tåg är ett stort steg, och då kan det bli så att många väljer bilen istället. Och har man väl börjat åka bil kan det lätt bli att man fortsätter med det istället för återgå till tåget, säger Matts Hildebrand.

– Alla typer av störningar, oplanerade eller planerade, urholkar förtroendet för kollektivtrafiken.

Han påpekar dock att många resor inte registreras när trafiken körs med ersättningsbussar och att minskningen därför kan vara något mindre än vad den officiella siffran visar. X-trafik arbetar ändå för att motarbeta minskningen på tågsidan.

– Vi för samtal med Trafikverket och kan inte göra mycket annat än att påpeka att planerade banarbeten måste göras då resandet inte är så frekvent.

Mer läsning

Annons