Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rening av lustgas inget alternativ

Kvinnosjukvården i Gävleborg tänker helt sluta använda lustgas.

Men Stockholms läns landsting har valt en annan väg. Genom att rena den miljöfarliga gasen har utsläppen minskat med 64 procent mellan 2002 och 2010.

Annons

Många reagerade förra veckan på nyheten om att landstinget från 2014 vill sluta helt med lustgas som smärtlindring vid förlossningar.

Miljöskäl är en viktig anledning till att Gävleborg vill bli första landsting i landet som slutar med gasen är att den har mycket kraftig klimatpåverkan. Även personal och vissa grupper bland födande kvinnor kan bli skadad av gasen, men många frågar sig varför kvinnor ska behöva gå miste smärtlindringen.

Stockholms läns landsting ser sig själv som föregångare i arbetet för att minska lustgasens skador. Sedan slutet av 2010 finns rening vid alla fem förlossningsklinikerna i Stockholms län.

Anläggningarna bryter ner 95 till 99 procent av den gas som samlas in. Samtidigt som antalet förlossningar ökat har utsläppen minskat från 33 ton under 2002 till 16 ton under 2010.

Det är inte bara i Stockholm som man börjat med rening. Sammanlagt finns ett femtiotal anläggningar runt om i Sverige, bland annat vid alla förlossningskliniker i Skåne.

Kvinnosjukvårdens länschef Ingegerd Lantz sa förra veckan att det inte är något alternativ att gå samma väg som Stockholms läns landsting, eftersom så mycket gas läcker ut när man sätter på och tar av masken.

– Så på det sättet löser man inte problemet med att det är skadligt för personalen som andas in det hela dagarna och för en del grupper bland föderskorna, säger Ingegerd Lantz.

Johanna Borgendahl på Stockholmslandstingets miljöavdelning håller med om att det inte går att eliminera den lustgas som läcker ut vid masken.

– Det finns en teknisk begränsning där, men vi har tagit fram en broschyr där blivande föräldrar kan lära sig en andningsteknik som gör att det läcker ut så lite som möjligt. Vi räknar med att vi kan samla 80 procent av gasen.

Mer läsning

Annons