Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabgarantin ska ge många fler smärthjälp

Till hösten räknar primärvården med att ha sju team som arbetar med smärtproblematik i axlar och nacke.
– Möjligheten att få kvalificerad smärtbehandling kommer att öka betydligt jämfört med i dag, säger projektledare Maria Johansson.

Annons

Landstingets rutiner för den nya rehabiliteringsgarantin är nu färdig. Där fastslås att behandlingen ska vara avslutad 180 dagar efter att den beslutats.

– De signaler jag får från deltagarna i projektgruppen och från primärvården är att de kommer att klara av det, säger Maria Johansson.

De nya sjukskrivningsreglerna innebär att Försäkringskassan efter 180 dagar undersöker om det finns andra tänkbara uppgifter på den egna arbetsplatsen för den som inte kan gå tillbaka till sitt tidigare arbete.

Det är önskvärt att rehabiliteringen är avslutad då, säger Maria Johansson, men landstinget vågar inte sträcka sig så långt. Det beror på hur länge personen varit sjukskriven innan beslutet tas.

– Vi utgår från reglerna som finns inom vårdgarantin. Signalerna som kommit är att rehabiliteringsgarantin i framtiden ska följa samma regler.

Det ska finnas ett så kallat multimodalt team per geografiskt verksamhetsområde inom primärvården. Det ska bestå av en läkare, en sjukgymnast, en arbetsterapeut och en beteendevetare.

Teamet avgör tillsammans med den behandlande läkaren vilka patienter som ska vara aktuella för teambehandlingen.

– En del patienter kanske bara behöver vanliga besök hos sjukgymnast. De mest komplicerade fallen kanske fortfarande ska behandlas vid smärtrehab i Sandviken.

Rehabiliteringsgarantin omfattar även kognitiv beteendeterapi (KBT) för personer med lindrigare psykiska diagnoser. Där gör primärvårdens psykosociala team den sista bedömningen.

– KBT är rätt krävande. Det kräver eget ansvar för hemuppgifter och liknande. För vissa personer kanske vanlig samtalsterapi fungerar bättre.

Mer läsning

Annons