Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionrådet om regionens många USA-resor: "En svala gör ingen sommar"

/
  • Regionrådet Hannah-Karin Linck (C) hävdar att resorna till San Francisco är nödvändiga för att regionen ska genomgå den kulturförändring som krävs för att klara vårdens utmaningar.
  • Eva Lindberg (S), regionråd, tycker att de många resorna till USA visar på Region Gävleborgs framsynthet när det gäller sjukvårdsutvecklingen.
  • Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M), tycker att regionen måste dra ner på resorna, men ser att det finns mycket att lära av att besöka Kaiser Permanentes sjukhus i Kalifornien.
  • Mattias Eriksson (SD), oppositionsråd, tog intryck av hur Kaiser Permanente arbetade med modern teknik i kontakten med patienterna och blev inspirerad till att driva fram förslag på förändringar för sjukvården i Gävleborg.

Regionpolitikerna har positiva intryck från resan till San Francisco och vårdföretaget Kaiser Permanente. Några vill gärna se att fler får åka till USA. Andra hävdar att liknande kunskaper finns att inhämta på närmare håll.

Annons

Under tre dagar besökte politikerna i hälso och sjukvårdsnämnden, samt regionråden Eva Lindberg (S) och oppositionsrådet Patrik Stenvard (M), Kaiser Permanente.

De fick föredrag om hur företaget arbetar och besökte sjukhuset i Oakland, där de fick följa hur Kaiser Permanente jobbar praktiken och prata om arbetssättet med medarbetare. Sjukhuset har ett upptagningsområde på ungefär 350 000 patienter, alltså fler än de tre sjukhusen i Gävleborg, men har färre läkare och vårdplatser.

– Det är sjukvård av hög kvalitet som dessutom är kostnadseffektiv. Vi måste omvärldsspana och ta intryck av andra. Vi kan inte bara fortsätta som vanligt, vi måste förändras om vår vård ska klara av den utmaning vi redan har med stigande vårdkostnader för en åldrande befolkning. För mer pengar kommer det inte bli till sjukvården, säger regionrådet Hannah-Karin Linck (C).

Läs mer: Miljoner på USA-besök: Därför reser Region Gävleborg till San Francisco

Region Gävleborg har under ett par års tid skickat tjänstemän, politiker och läkare på utbildningsresor till Kaiser Permanente. Resorna har nu kostat närmare fem miljoner kronor och har bland annat kritiserats av Sjukvårdspartiet, som valt att själva inte resa, för att vara dyra och onödiga. Ytterligare ett par resor är planerade i år.

Enligt Hannah-Karin Linck är resorna värda pengarna. Hon menar att Kaiser Permanetes arbete måste ses på plats, att något stormöte på exempelvis Göransson Arena eller kurser via videolänk, som föreslagits, inte kan ersätta direktintrycket och mötet med den personal som jobbar ute i vårdföretagets verksamhet.

– En svala gör ingen sommar. Vi behöver en kritisk massa som varit på plats och sett det här, säger regionrådet Hannah-Karin Linck (C).

Den vård Kaiser Permanente utvecklar har gjort intryck på henne. Genom möjligheten att digitalt få direkt kontakt med sin läkare och ett sammanhängande it-system som gör att vården hela tiden följer patienten i en helhet, har företaget lyckats arbeta bort väntetider. Patienterna är också en viktig del att utvärdera vården och medarbetarnas insatser.

– Det här kommer bli en lång process för oss, men det är en kulturförändring vi måste genomgå, säger Hannah-Karin Linck (C).

Läs mer: Sjukvårdspartiet avstår USA-resan – tycker att det är dyrt och onödigt

Ett konkret exempel som Region Gävleborg nu hämtar direkt från Kaiser Permanente är särskilda hälsotorg på sjukhusen i länet när patienter kan få mer information om sin hälsa och hjälp med de it-hjälpmedel som utvecklas, nämner Hannah-Karin Linck. Dessutom arbetar tjänstemän och läkare som besökt Kaiser Permanente i särskilda arbetsgrupper för att organisera vården i Gävleborg så att den blir mer patienttillvänd.

Regionrådet Eva Lindberg (S) delar Hannah-Karin Lincks uppfattning. Genom att politikerna nu också fått fördjupade kunskaper om Kaiser Permanentes arbete kan de lättare ta beslut som gör att vården i länet utvecklas i en sådan riktning, hävdar hon.

Att Region Gävleborg så långt är ensamt bland regioner och landsting om att skicka stora delegationer till San Francisco, tycker Eva Lindberg visar på regionens förutseende hållning.

– Det duger inte att svenska patienter år 2016 får vänta på vården eller är missnöjda med den. Jag vet att det över allt i Sverige diskuteras samma sak, hur ska vi få pengarna och läkarna att räcka till och så vidare. Någon måste vara först och ta det första steget, men ingen blir profet i sin egen by, säger hon.

Ledare: Sjölund: Hälsingar protesterar, hälsingar har fått nog!

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) tycker också att det finn mycket att lära av Kaiser Permanente, men att mycket påminner om hur vården i Jönköpings län arbetar.

– Framför allt är Kaiser Permanente effektivare än vi och jobbar mer med uppföljning och mätning. Det finns inga patienter som ligger i korridorerna exempelvis och alla läkares insatser möts och bedöms. Det har vi något att lära av och det måste ses på plats, det är svårt att besöka att sjukhus i Kalifornien om man är i Göransson Arena. Därför är det lämpligt att enskilda medarbetare åker, säger Patrik Stenvard.

– Men att vi ska fortsätta att resa i de här volymerna framöver tror jag inte på. Mycket av det Kaiser Permanente gör är sunt förnuft och sådant som vi har föreslagit, att införa särskilda akutläkare exempelvis, fortsätter han.

Sverigedemokraternas oppositionsråd Mattias Eriksson tycker också att regionen bör hålla igen på hur många som reser, men är glad att hans parti fick ta del av amerikanernas bedrifter. Han är imponerad av hur Kaiser permanente arbetar med patientmöten och kontakter genom videolänkar och egna appar.

– Jag fick flera idéer till förslag som vi i Sverigedemokraterna kan driva som skulle förbättra vården i regionen, Säger Mattias Eriksson.

Debatt: En revision är välkommen

Debatt: Bjud hit de amerikanska strategerna i stället

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons