Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionrådet om inhyrd vårdpersonal: "Det är inte kostnaden som är problemet"

Att kostnaderna för inhyrd vårdpersonal närmar sig 1,3 miljarder kronor sedan 2010 är inte det största problemet, enligt regionrådet Eva Tjernström, S.
– Huvudproblemet är bristen på kontinuitet, säger hon.

Annons

LÄS ÄVEN: Hyrläkarna har kostat 1,2 miljarder sedan 2010

Priset för att hyra in vårdpersonal, främst läkare, är ingen merkostnad. Det hade kostat många hundra miljoner kronor att ha tillsvidareanställd personal också. Exakt hur stor skillnaden är i pengar verkar dock svårare att fastställa. Region Gävleborgs personaldirektör Karin Rystedt kan inte göra det och det kan inte Eva Tjernström heller.

– Men vad det kostar att ha inhyrd personal i stället för anställd är väldigt lite pengar i vår stora budget och det är egentligen inte kostnaden som är problemet, säger Eva Tjernström, som i stället lyfter fram bristen på kontinuitet som det största bekymret.

– Människor som behöver ha samma läkarkontakt och kanske inte kan få det, det är klart att det är ett problem.

Tjernström påpekar också att inhyrd personal ofta kan jobba mer effektivt med patienterna än anställd och att det gör det svårt att jämföra kostnader.

Kostnaderna för den inhyrda personalen är dock ett mått på hur arbetet med att minska framför allt andelen hyrläkare går.

Nu har kostnaderna minskat med 13,5 miljoner i år jämfört med förra året men ligger ändå över budget. Hur ser du på läget?

– Jag är realist. Jag förstår att det här inte kommer att gå fort. Jag behöver bara se mig om i resten av landet så förstår jag att vi inte löser det här snabbare än någon annan. Vi har ju ett sämre utgångsläge än de flesta från början, så det här tar tid.

Men det har ju visat sig i mätningar att Gävleborg har de högsta kostnaderna för det här av alla län i Sverige, mätt per invånare, kan man inte då förvänta sig att ni faktiskt ska lösa det här lite snabbare än andra?

– Nej, det kan man inte göra eftersom tillgången på läkare ju inte blir större bara för att vi har ett sämre utgångsläge. Det man kan se också är att vi faktiskt har sjunkande kostnader medan några andras stiger.

Det sämre utgångsläget, vad är det?

– Att vi haft färre läkare på fasta rader och att vi har ersatt många tomma platser med hyrläkare, för vi har prioriterat att alla ska kunna få en läkarkontakt. Det där är lite olika hur man prioriterar i landet. På vissa ställen går man tomt i stället.

Eva Tjärnström nämner också närheten till Uppsala som en försvårande faktor.

– Hur det än är med läkare så vill man ju vara på stora sjukhus.

Hade det varit bättre då om vi haft längre till Uppsala?

– Nja, både en fördel och en nackdel. Det vi har märkt är fördelen är att om vi kan ha ett bra samarbete med Uppsala då kan vi ju ha läkare som går delar av sin utbildning i Uppsala men som kan vara hos oss och förhoppningsvis stanna hos oss.

I likhet med Karin Rystedt kan regionrådet inte ge besked om vad som är en önskvärd mängd inhyrda och när den nivån i så fall kan nås.

– Det jag kan se är att medvetenheten inom verksamheterna är mycket högre. Man tänker igenom först hur man organiserar sig innan man tar in inhyrd personal, så vi ser ett trendbrott.

Mer läsning

Annons