Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionpolitikerna får mer pengar – oppositionen upprörd

/

Den nya politiska organisationen i Region Gävleborg blev dyrare än beräknat. Nu ska anslaget till de förtroendevalda utökas kraftigt. Men oppositionen protesterar – de tycker att politikerna borde dra ned på sina kostnader i stället.

Annons

Vid årsskiftet omvandlades Landstinget Gävleborg till Region Gävleborg. Det blev resultatet av en sammanslagning av landstinget och det gamla kommunförbundet i länet.

I samband med detta skapades en helt ny politisk organisation. Nämnderna blev fler liksom de arvoderade politikerna. Men de totala politikerkostnaderna skulle hållas på samma nivå som tidigare. Det var alla partier överens om.

Nu visar det sig att kalkylen inte hållit. Kostnaderna för den politiska verksamheten – arvoden, sammanträdesarvoden, partistöd, ersättning för förlorad inkomst med mer – har blivit högre än budgeterat.

Regionstyrelsen har nu beslutat att inför nästa år utöka anslaget till de förtroendevalda med 2,7 miljoner kronor. Den totala ramen kommer därmed att uppgå till 33,9 miljoner kronor.

– Det är den summa som behövs för att täcka kostnaderna för den organisation vi bestämt att vi ska ha, säger Eva Tjernström, S, regionstyrelsens ordförande.

Den kostnadsberäkning som gjordes Inför regionbildningen var osäker, menar hon. Först efter valet när alla politiska uppdrag tillsatts och fördelats har det gått att se exakt vad kostnaderna för till exempel arvoden blir.

– Det är väldigt komplicerade uträkningar, säger hon.

Efter valet har fyra nya utskott bildats under regionstyrelsen, något som bidragit till att kostnaderna ökat, enligt Eva Tjernström.

Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet är kritiska mot beslutet.

– Det är anmärkningsvärt att man vill utöka politikeranslaget trots den överenskommelse vi haft om att inte göra det, säger Patrik Stenvard, M, regionråd i opposition.

Han tycker inte att majoriteten på ett tydligt sätt kunnat förklara varför politikerorganisationen blivit dyrare.

– Det är orimligt att vi utökar budgetramen med 8,6 procent för oss politiker samtidigt som sjukvård och annan verksamhet får klara sig med en uppräkning på cirka 2,5 procent. Om vi inte kan hålla oss inom de budgetramar som vi fått får vi väl lov att dra ned på våra kostnader, tycker Patrik Stenvard.

Mer läsning

Annons