Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionfullmäktige: Gratis kollektivtrafik för asylsökande utreds

/
  • Region Gävleborg ska nu utreda i fall man i ett samarbete med Migrationsverket ska kunna erbjuda asylsökande gratis kollektivtrafik.

Regionfullmäktige har nu bestämt att utreda möjligheten att ge asylsökande gratis kollektivtrafik i länet. X-trafik har fått i uppdrag att få till ett avtal där Migrationsverket betalar för de asylsökandes resor.

Annons

Fullmäktigeledamot Margareta Sidenvall (KD) har föreslagit att asylsökande ska få åka gratis med X-trafik under tiden deras asylärenden utreds. Tanken är att de ska känna sig mer välkomna till regionen och att deras tid som asylsökande ska blir mer uthärdlig. Många asylsökande bor på boenden utanför centralorterna och blir lätt isolerade, lyder hennes resonemang.

– När jag skrev motionen tänkte jag pragmatiskt. Den dagsersättning asylsökande får räcker inte ens till en enkelbiljett. Samtidigt finns det tomma stolar på tåg och bussar när det inte är rusningstid. Låt de asylsökande visa sina identitetskort och fylla de tomma platserna, det är ingen kostnad, säger Margareta Sidenvall.

Läs mer: Asylsökande kan få gratis kollektivtrafik

Oppositionsrådet Ingemar Kalén backar upp sin partikollega.

– Det som gör mig ledsen, att de asylsökande som kommer till vårt län, ofta inte stanna här. De kanske de skulle göra om vi visade mer generositet, säger han.

I stället för att låta regionen stå för kostnaden har nu X-trafik fått uppdraget att förhandla med Migrationsverket om att hitta ett sätt att göra resorna gratis för asylsökande. Skälet till det är att regionen har bedömt att det är olagligt att gynna en enskild grupp när det handlar om personer som inte är svenska medborgare.

– De asylsökande har lite pengar att röra sig med och dessutom är det ofta svårt att förstå hur kollektivtrafiken fungerar i ett nytt land, det problemet har jag åtminstone haft när jag har varit utomlands. Nu är det inte lagligt för regionen att betala de här resorna och därför har vi bett X-trafik att göra ett avtal med Migrationsverket, säger regionrådet Karin Jansson (MP).

Även oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) påpekar att regionen lagligt sett inte själv kan erbjuda gratis resor för asylsökande.

– Det här är något vi inte kan göra. Men vi kan låta Migrationsverket betala för det på samma vis som en kommun i länet som vill ha fria resor för pensionärer kan betala för det. Men då ligger beslutet hos Migrationsverket eller kommunen, inte här i regionfullmäktige, säger han.

Sverigedemokraterna är också öppna för att låta Migrationsverket stå för kostnaden, även om partiet principiellt är emot att skattepengar används till det.

– Någon kommer ändå att få stå för kostnaden. Vi tycker inte att Migrationsverket med statliga pengar ska betala för det och inte heller regionen. Men vi i regionfullmäktige bestämmer inte över vad Migrationsverket gör med sina pengar, det är en fråga för våra rikspolitiker, säger oppositionsrådet Mattias Eriksson (SD).

I Kalmar län får redan asylsökande resa fritt med kollektivtrafiken sedan några månader tillbaka. Precis enligt Margareta Sidenvalls resonemang är tanken att det ska förbättra integrationen och göra asyltiden något mera uthärdlig. Kalmar länstrafik framhåller dessutom att det är en möjlighet att behålla och utveckla kollektivtrafiken i glesbygden.

– Jag har blivit lovad att få ta del av hur deras avtal med Migrationsverket ser ut, säger regionrådet Eva Lindberg (S).

Läs mer: Här får asylsökande gratis kollektivtrafik

Mer läsning

Annons