Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionfrågan het i höst

/
  • Björn Brink (C) är ansvarigt landstingsråd för Gävleborgs regionansökan tillsammans med Dalarna och Uppsala.

Snabb behandling av Gävleborgs regionansökan sker i höst. Regeringsbeslut behövs före december annars förhalas regionbildningen till efter 2015.

Annons

En gemensam regionansökan från Gävleborg, Dalarna och Uppsala landsting utreds av Kammarkollegiet. I en rekordsnabb remissrunda i september måste Landstinget Gävleborg vara klart med sitt yttrande.

– Vi har två veckor på oss att svara, säger landstingsrådet Björn Brink (C) ansvarig för regionfrågan i Landstinget Gävleborg. Vi hoppas att regeringen beslutar senaste i december. Det borde vara möjligt för den att lämna snabbt besked. Moderaterna är regionmotståndare i regeringen. Det behövs också besked från regeringen att Stockholms landsting är en egen region. Den behöver bara byta ut ordet "landsting" till "region". Då kan landstingen i Örebro, Södermanland och Örebro gå med i vår region.

Enligt lagen måste ett beslut om en ny indelning av Sverige göras minst ett år innan det träder i kraft. I praktiken betyder det att beslutet måste fattas senaste i december i år om den ska vara i gång från 2011 med ett val hösten 2010. Annars får man vänta en mandatperiod till.

Landstingen i Uppsala, Dalarna och Gävleborg fortsätter under tiden att planera för ett samgående i en gemensam region.

Mer läsning

Annons