Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionens nya bluff om USA: Regeringssatsning gav bättre cancervård – inte San Francisco

/
  • Skärmbild från Region Gävleborgs hemsida, där de presenterar varför de valt att åka till Kaiser Permanente i San Francisco.
  • Från Region Gävleborgs hemsida.
  • I en artikel som publicerats på Mittmedias sajter försvarar hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman resorna till San Francisco. Han nämner också att väntetiderna inom cancervården, särskilt cancer i urinblåsan eller -vägarna, har kortats som en konsekvens av SF-resorna.
  • I en artikel som publicerats på Mittmedias sajter försvarar hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman resorna till San Francisco. Han nämner också att väntetiderna inom cancervården, särskilt cancer i urinblåsan eller -vägarna, har kortats som en konsekvens av SF-resorna.
  • Region Gävleborg hävdar att mångmiljonresorna till USA har kortat väntetiderna inom cancervården. Falskt, anser en representant från regionens cancerråd, som hänvisar till nya nationella krav.

Kontroverserna kring Region Gävleborgs mångmiljonresor till USA fortsätter. Nu anklagas regionledningen för att inte tala sanning om påstådda förbättringar som resorna resulterat i.
– Förbättringen har skett tack vare den nationella satsningen, säger Fredrik Hopfgarten, vid Regionalt Cancercentrum.

Annons

Region Gävleborg har framhållit att resorna till Kaiser Permanente i USA har inneburit positiva förändringar i regionens vårdorganisation. Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman har särskilt lyft hur nya arbetssätt minskat väntetiden för behandling av cancer i urinblåsan eller urinvägarna från 58 till 9 dagar.

Påståendet sågas nu av Fredrik Hopfgarten, patientrepresentant i Regionalt Cancercentrum, RCC, i Uppsala-Örebro samt i cancerrådet för Region Gävleborg.

– Det kommer inte därifrån, utan från de standardiserade vårdförloppen där de tvingats ändra vårdförloppet, säger han.

Läs också: Regionens falska påstående om San Francisco-resorna

Sedan 2009 har regeringen arbetat för genomförandet av en nationell cancerstrategi. Syftet är att öka vårdkvaliteten samt korta väntetiderna inom cancervården.

I april 2014 gick Socialdepartementet ut med ytterligare ett förslag om att satsa 2 miljarder kronor i stimulansmedel, under perioden 2015-2018, till landstingen för att införa ett nationellt system med standardiserade vårdförlopp.

Förslaget blev verklighet i januari 2015, när regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, skrev under överenskommelsen.

– Målsättningen är att göra cancervården bättre genom att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna. På så sätt skapas en mer jämlik och kvalitativ cancervård, sa folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Läs även: Regeringen satsar nästan halv miljard på att korta väntetider inom cancervården – Region Gävleborg får del av pengarna

Enligt Fredrik Hopfgarten baseras de standardiserade vårdrutinerna på en förlaga som hämtats från Danmark – inte regionens resor till USA.

– Det här pratade Kjell Norman om innan resorna till San Francisco. Förbättringen har skett tack vare den nationella satsningen, med influenser från Danmark, under ledning av SKL, Socialstyrelsen och Socialdepartementet, säger han.

Varför tror du att de anger Kaiser-resorna som orsak?

– Det är ju uppenbart. De vill visa på förbättringar som kommit från resorna. Om jag får en förmån är det klart att jag vill hänvisa att det är från den jag fått influenser, säger Fredrik Hopfgarten.

Läs mer: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

I ett första steg infördes standardiserade vårdförlopp för cancer i prostatan, huvud- och hals, cancer i urinblåsa och urinvägar, matstrupe- och magsäckscancer samt akut myeloisk leukemi.

Region Gävleborg var ett av flera landsting som fick ta del av stimulansmedlen för att ha infört de nationella riktlinjerna. I slutet av 2015 fick de till exempel drygt 6 miljoner kronor för sitt utvecklingsarbete.

Hittills har 118 personer från Region Gävleborg fått åka på studieresor till den amerikanska vårdjätten Kaiser Permanente, i San Francisco. Resorna har kostat 5,3 miljoner.

Mer läsning

Annons