Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen vill öka sitt inflytande – öppnar kontor i Stockholm

/
  • Regiondirektör Svante Lönnbark vill sätta press på myndigheter och andra makthavare i Stockholm att fatta beslut som gynnar Gävleborg.

Region Gävleborg ska öppna ett lobbyingkontor i Stockholm. Syftet är att komma närmare myndigheter och rikspolitiker och få dem att fatta beslut som gynnar Gävleborgs län. Lokalen hyrs till en kostnad på närmare 57 000 kronor i månaden.

Annons

Beslutsfattare i Stockholm vet för lite om Gävleborg och dess förutsättningar. Det riskerar att missgynna länet och göra att till exempel nödvändiga infrastruktursatsningar i länet inte blir av.

Den uppfattningen har regiondirektör Svante Lönnbark och det är också bakgrunden till den kontorsetablering i Stockholm som Region Gävleborg nu planerar.

– Det finns ett stort behov för oss att informera myndigheter, näringsdepartement, riksdag med fler om vårt län och den situation som råder här . Det gör vi bäst genom att vara på plats i Stockholm, säger Svante Lönnbark.

Regionen kommer från och med i höst att hyra en kontorslokal på 30 kvadratmeter på Vasagatan. Man kommer också att ha tillgång till konferensutrymmen i huset där möten kan hållas. Läget, nära centralstationen, gör att lokalen blir lättillgänglig för såväl järnvägsburna politiker och tjänstemän från Gävleborg som personer från Stockholm.

En person har projektanställts på ett år för att arbeta med de här Stockholmskontakterna.

– Vi vet också att det finns intresse från kommuner, högskolan och näringslivet för att vara med i detta. De kommer också att kunna få använda lokalerna, säger Svante Lönnbark.

Det handlar om lobbyingverksamhet?

– Ja, det kan man väl säga. Det är väldigt viktigt att vi med det regionala utvecklingsansvar vi har syns och hörs och finns med där besluten fattas. Vi har märkt att kunskaperna om vårt län kan vara väldigt bristfälliga, säger Svante Lönnbark.

Vad hoppas ni få ut av det?

– Att fler beslut går i vår riktning.

Ni får betala en hyra på 56 900 kronor i månaden för lokalen på Vasagatan. Hade det gått att sköta det här från Gävle i stället?

– Nej, vi måste finnas i Stockholm. Det är inte så lätt att få folk från Stockholm att komma hit till Gävleborg.

Mer läsning

Annons