Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen upphandlar om nya hyrsjuksköterskor till ambulansen – 22 000 arbetstimmar ska täckas

/
  • Ambulanssjuksköterskor hyrs in för att täcka 22 000 arbetstimmar.

Region Gävleborg bedömer att ambulansen i länet behöver hyrsjuksköterskor för att täcka upp 22 000 arbetstimmar eller 2 750 arbetsdagar i år.
31 ambulansanställda har sagt upp sig i samband med att regionen infört jourtjänstgöring och nu pågår en upphandling om hyrpersonal.

Annons

Det innebär att drygt var tionde inom ambulansstyrkan sagt upp sig. Elva nya ambulanssjuksköterskor har samtidigt rekryterats, men regionen behöver också ta in hyrsjuksköterskor för att täcka upp vakanserna. Det handlar också om sommarbemanningen, 15 000 av arbetstimmarna väntas gå åt under juni till augusti.

Läs mer: Ansvarig: Inga hot i facebookgruppen "Vi som stödjer ambulanspersonalen i Gävleborg"

Nu upphandlas vilka som ska förse ambulansen med hyrsjuksköterskor. Regionens avsikt är att skriva avtal med två olika leverantörer.

Kravet på hyrsjuksköterskorna är att de ska tala god svenska och ha god samarbetsförmåga. De ska ha minst två års erfarenhet som legitimerad sjuksköterska och arbetat inom ambulanssjukvård de senaste fem åren. Det är önskvärt att de har C-körkort och de ska ha genomgått utbildningar i utryckningskörning och vinterkörning.

Läs mer: Ambulanschef lämnar uppdrag efter hot – men regionen backar inte om ambulansavtalet

Dessutom ska leverantörerna kolla upp om sjuksköterskorna de förmedlar har fått kritik, varit föremål för disciplinåtgärder eller finns i belastningsregistret. Om regionen inte godtar sjuksköterskan, är det leverantörens uppgift att erbjuda någon annan.

Region Gävleborgs avtalsdirektör Petter Karlsson vill inte kommentera upphandlingen under den tid den pågår.

Läs mer: Chefen slutar efter hot – så här reagerar ambulanspersonalen i Bollnäs

Mer läsning

Annons