Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen skjuter upp beslut om Brynässatsning

/
  • Region Gävleborg backar, oklart om Brynäs får miljonstöd för ungdomssatsning.

Regionrådet Karin Jansson (MP) har insett att frågan om att lägga tolv miljoner kronor på elithockeylaget Brynäs IF:s ungdomsprojekt behöver utredas mer.
– Det har kommit många synpunkter från olika håll, säger Karin Jansson.

Annons

Att Region Gävleborg ska stötta projektet som Brynäs driver tillsammans med Unicef har fått mycket kritik. Delar av den politiska oppositionen misstänker att det handlar om förtäckt sponsring av laget. En annan kritik är att det blir orättvist att inte regionen också ger pengar till andra föreningar som engagerar sig i ungdomar.

– Det finns också frågor från flera föreningar om varför inte de är med i projektet, säger Karin Jansson.

Idén är att Brynäs ska få fyra miljoner kronor under tre år av regionen för sin ungdomssatsning "En bra start". Projektet går ut på att Brynäs är ute i skolor, gör aktiviteter och hjälper till att få fram praktikplatser till unga. Det ska stärka folkhälsan och utveckla länet är det tänkt.

När Gävle kommun förra året bestämde sig för att stötta "En bra start" med 3,5 miljoner kronor om året upprörde det andra idrottsföreningar i kommunen. De uppfattade att klubben blev särbehandlad.

Efter kritiken mot att Region Gävleborg ska ge sin in projektet vill Karin Jansson att stödet utreds mer. Det måste bli klart och tydligt hur det gynnar alla regionens unga och att det inte handlar om sponsring.

– Dels måste det fungera på ett sådant vis att det öppet redovisas vad pengarna går till. Vi behöver också se till att andra idrottsklubbar i länet kan involveras i projekten så det kommer fler ungdomar till del, säger Karin Jansson.

När ett beslut i frågan tas kan hon i dagsläget in svara på.

– Men jag står fast vid att jag tycker att det är en bra satsning och att den är genomtänkt när det gäller barnkonventionen, genus och mångfald, säger Karin Jansson.

Mer läsning

Annons