Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen och facket oense om jourförslaget: "Vi är överens om att vi inte är överens"

/
  • Lilian Hultin och Vinita Thyberg från Vårdförbundet har förhandlat med Helena Björkman, divisionschef för Division Operation, om jourtid inom ambulansen.

Fackförbunden och Region Gävleborg kommer inte överens om nattjour inom ambulansen. Däremot vill de båda arbeta för att få bort övertiden och ge anställda större möjlighet till vila.
– Vi är överens om att vi inte är överens, säger Helena Björkman, divisionschef för Division Operation.

Annons

Regionens förslag är att jour ska införas på nattpassen för ambulansanställda. Det innebär att de i så fall får jourersättning i stället för full lön om nätterna och fullt betalt med övertid vid utryckning. Det ska spara regionen 4,5 miljoner kronor om året i övertid.

Se tv-klippet – Regionen och Vårdförbundet svarar på hur patienterna påverkas av jouren

Enligt facket kommer det att öka tiden som de anställda befinner sig på arbetet och på så vis minska möjligheten till återhämning.

– För oss är jourtiden framför allt en ersättningsfråga, vi kan inte se att det påverkar återhämningen. Men det ger oss en möjlighet att lägga ut fler timmar med aktiv arbetstid utöver nätterna, säger Helena Björkman, divisionschef för Division Operation.

Läs mer: Jour inom ambulansen en självklarhet för vissa regioner

Det finns oro hos både regionen och fackförbunden om att jour inom ambulansen kommer att göra Region Gävleborg till en mindre attraktiv arbetsgivare och öka risken för uppsägningar. Så långt har 9 av 240 ambulansanställda sagt upp sig på grund av förslaget.

– Samtidigt har vi nu anställt fyra nya och fler har visat intresse för att börja hos oss, säger Helena Björkman.

Tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal har regionen gjort en riskanalys. De har tittat på hur jour påverkar återhämtningen, risken för uppsägningar och svårigheter att rekrytera. Under de senaste två veckorna har regionen tillsammans med fackföreningarna rest runt och presenterat analysen för de anställda.

– Det vi möter hos våra medlemmar är en sorgeprocess. Det är olika, vissa tar det hårdare än andra och det kommer ta tid, säger Lilian Hultin som förhandlar åt Vårdförbundet.

Läs mer: Nu börjar förhandlingarna om den omstridda jourtiden inom ambulansen

I debatten som följt efter att förslaget kommit upp har det uttryckts oro för att patienternas säkerhet kan riskeras. För både regionen och fackförbunden är det riktigt på så vis att jourtid, men även mycket övertidsarbete, kan riskera rekryteringen framöver.

– Det här är en arbetsmiljöfråga och utan en bra arbetsmiljö så riskerar patientsäkerheten. Om det bli fler uppsägningar och regionen får svårt att rekrytera personal så kan det bli en fara för patienterna, säger Lilian Hultin.

– Samtidigt påverkar inte det här antalet stationer eller tar bort någon av de 18 ambulanser som rullar i länet, säger Helena Björkman.

Förhandlingarna om jouren fortsätter nu. Utöver det är regionen och fackförbundet överens om att se över schemaläggning och möjligheten att införa en personalpool där det ska finnas anställda att ta in för täcka upp så att övertiden kan minskas.

Debatt: Ambulanssjukvården måste fungera i Gävleborg

Mer läsning