Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen köpte KBT-vård till ambulansen för 2 miljoner – affären kan vara olaglig

/
  • För att stärka personalen köpte ambulansledningen in gruppterapi och samtalshandledning för 2 miljoner kronor. Nu visar det sig att tilltaget kan vara olagligt.

Region Gävleborgs ambulanschef har lagt drygt 2 miljoner kronor på att få personalen att tänka mer "vi" i stället för "jag". Men affären kan vara olaglig – eftersom ingen upphandling genomförts och det saknas skrivna avtal.
– Här har vi brustit och vi måste göra det bättre, säger ambulanschefen Jörgen Tranevik.

Annons

Från slutet av 2012 till och med 2015 har Region Gävleborg köpt KBT-handledning till ambulanspersonalen i länet för drygt 2,1 miljoner kronor.

Det är företaget P Toresson AB som har stått för utbildningen, som enligt de 27 fakturorna har givits vid 60 tillfällen under drygt tre års tid.

Läs mer: Personal om utbildningen – "Vi skulle se våra egna fel och brister"

Enligt ambulansens verksamhetschef Jörgen Tranevik var det en hälsokartläggning bland personalen och två händelser i Gävle som låg bakom beslutet att köpa in extern handledning. Dels var det en svensexa där en ambulans använts privat, dels en händelse där medarbetare yttrat sig rasistiskt om en självmordsbenägen pojke.

– Vi hade problem vi behövde jobba med. Och vi bedömde att vi behövde en extern handledning eftersom vi behövde ta ett krafttag, säger Jörgen Tranevik.

Fokus skulle ligga på värderingsfrågor och att stärka personalgruppen.

Från början skulle det enligt uppgifter till tidningen endast röra sig om en begränsad insats. Omfånget växte emellertid snabbt – liksom kostnaden.

Några skriftliga avtal eller upphandlingar av tjänsten upprättades aldrig. Trots att det finns krav på det i lagen.

Den enda överenskommelsen som finns uppges vara ett muntligt avtal mellan Jörgen Tranevik och sagda företag.

Jörgen Tranevik, som ansvarat för inköpet, hänvisar till att han följt de interna rekommendationer han fått från regionens avtalsenhet.

– Där är jag trygg med de rekommendationer vi fått. Det som känns viktigt för mig att förmedla är de goda effekterna vi sett av handledningen, som efterfrågats på andra stationer.

Men varför ordnades inget skriftligt avtal eller upphandling?

– Den frågan hänvisar jag till avtalsenheten.

Men de uppger att ansvaret ligger på den som köper tjänsten?

– Då har jag inte något annat svar än det du redan fått.

Tycker du att muntliga avtal utan dokumentation är okej i offentliga verksamheter?

– Nej, de är inte optimala. Absolut inte. Men där vi ingår muntliga avtal är det också viktigt att de är värda någonting. Men här har vi brustit och vi måste göra det bättre.

Läs även: Konkurrensverket om varför regionens miljonaffär kan vara olaglig

Region Gävleborgs hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman ser muntliga avtal som problematiska.

Vid en extern granskning av en tillsynsmyndighet skulle köpet kunna klassas som olagligt.

Stora inköp utan korrekt dokumentation minskar också allmänhetens insyn i hur skattepengarna används.

– Det är alltid bra om det finns skriftliga avtal. Även om muntliga avtal också är giltiga, säger Kjell Norman.

Enligt Patric Toresson, som driver företaget som anlitats för handledningen, har det övergripande syftet varit att stärka personalen i relationer och kommunikation. Samt att reda ut eventuella motsättningar och konflikter – med hjälp av verktyg hämtade från kognitiv beteendeterapi.

– Framför allt har det handlat om samarbete och kommunikation, att förstå varandra bättre. Se över rollfördelning och minimera risken med subgrupper inom arbetsplatsen som kan orsaka gissel. Att tänka utanför sin egen box och tänka "vi" i stället för "jag", säger han.

Mer läsning

Annons