Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen kan tvingas ta emot kontanter igen

/
  • Nu kan Region Gävleborg tvingas ta emot kontanter vid betalning av vårdbesök igen.

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan innebära att Region Gävleborg måste börja ta emot kontanter vid betalning av vårdbesök igen.
– Nu får vi se över hur vi ska hantera det här, säger Bo Svedberg, regionens ekonomidirektör.

Annons

Domstolen har slagit fast att landstinget i Kronoberg bryter mot lagen när det vägrar att ta emot kontanter från patienter när de betalar sina avgifter. Enligt domen strider det mot riksbankslagen. Det kan få betydelse för hur alla andra landsting och regioner tar betalt.

Enligt Bo Svedberg är det oklart vad domen innebär för Region Gävleborg.

– Vi har sedan 2010 avskaffat all kontanthantering vid patientbesök i regionen. Nu är det oklart om Högsta förvaltningsdomstolens dom innebär att vi måste ta emot kontanter i vissa verksamheter eller om det är i alla, säger han.

Enligt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) bedömning av domen kommer den leda till att fler hälsocentraler i landet börjar ta emot kontanter igen.

– Vi kommer att skriva till SKL om att vi nu behöver gemensamma riktlinjer för vad som ska gälla för kontanthantering, säger Bo Svedberg.

De flesta landsting tar i dag inte emot sedlar och mynt, vårdbesök kan bara betalas med kort eller faktura. I Region Gävleborg är det faktura som gäller. Skälet är att det blir billigare att inte behöva hantera kontanter. Mellan åtta till tio miljoner kronor om året sparar regionen på inte behöva hantera patientkassor och betala vaktbolag som transporterar pengarna till bankerna.

– Det krävde mycket administration och arbete, inte minst var det en arbetsmiljöfråga. För patienterna är det smidigt att få en faktura där de kan se sin samlade vårdkonsumtion. Sedan vet jag och har förståelse för att en del patienter vill betala sina avgifter med kontanter, säger Bo Svedberg.

Mer läsning

Annons